KRO De Wandeling: Jongste overlevende van vrouwenkamp Ravensbrück

foto deborah maarsenAan de vooravond van de Internationale dag tegen Fascisme en Antisemitisme wandelt Arie Boomsma met Deborah Maarsen, één van de jongste overlevenden van vrouwenkamp Ravensbrück. ”Ik had nog een missie, misschien dat ik daarom de kampen heb overleefd.”

Deborah Maarsen (73) is één van de jongste overlevende van vrouwenkamp Ravensbrück. Als tweeënhalf jarig meisje werd ze samen met haar moeder en twee oudere zusjes vanuit Westerbork op transport gezet. In het kamp maakt ze gruwelijke dingen mee en wordt ze getraind om eten te stelen om te kunnen overleven. Als ze vierenhalf jaar is wordt Deborah uiteindelijk door de Canadezen bevrijd. Haar familie, zelfs haar vader in Buchenwald, heeft door wonderlijk toeval aan de dood weten te ontsnappen. Het gezin van Deborah is het enige Rotterdamse gezin dat levend uit de kampen terugkeerde. Na de oorlog lukt het de familie een nieuw bestaan op te bouwen. “Dat na de oorlog mijn broertje nog werd geboren, voelde voor mijn ouders als een overwinning op Hitler.”

Deborah trouwt en krijgt twee kinderen. Als haar kleinzoon ziek wordt in Israël ontmoet ze een bijzondere Joodse familie en gaat ze zich belangeloos inzetten voor hun stichting. Dankzij de inzet van Deborah konden deze zomer weer 140 doodzieke Israëlische, Arabische en Palestijnse kinderen een week vakantie doorbrengen in Nederland. Deborah voelt zich een bevoorrecht mens dat ze gered is en voelt dat ze iets terug moet doen. “Misschien heb ik daarom wel de kampen moeten overleven zodat ik nu dit werk kan doen. Het voelt als een roeping”.

Arie wandelt met Deborah door Rotterdam en bezoekt het Joods kindermonument bij Loods 24 vanwaar destijds alle Rotterdamse Joden op transport naar de kampen zijn gezet.

De Internationale dag tegen Fascisme en Antisemitisme is ook de herdenking van de Kristallnacht in 1938 waarbij de klopjacht op de Joden begon en talloze ruiten van Joodse winkeliers sneuvelden, synagogen werden vernietigd en Joden werden vermoord als voorbode op de Shoah).

KRO De Wandeling: Jongste overlevende van vrouwenkamp Ravensbrück,  zaterdag 8 november om 18.35 uur bij de KRO op NPO 2.
Herhaling zondag 9 november om 8.20 uur.

Advertentie (4)