Nazi-bunker ontdekt in Argentinië

Archeologen hebben in het Argentijnse oerwoud een vervallen nazi-bunker ontdekt. Uiteindelijk is de bunker nooit echt nodig geweest, omdat aan het einde van de tweede Wereldoorlog de toenmalige Argentijnse president Juan Perón duizenden nazi’s en fascisten met open armen heeft ontvangen.

,,Halverwege de Tweede Wereldoorlog startten de nazi’s in het geheim met de bouw van een netwerk aan bunkers waar de partijtop heen kon vluchtten in het geval Duitsland de oorlog zou verliezen”, vertelt de leider van het onderzoeksteam in Argentijnse media. ,,Ze kozen afgelegen plekken uit, in de woestijn, in berggebieden of zoals in dit geval, in het midden van de jungle.”

De foute geschiedenis van Zuid-Amerikaanse landen na de Tweede Wereldoorlog

Wat voor land ben je als je oorlogsmisdadigers opvangt en onbezorgd laat leven? We hebben het hier wel over een ander Zuid-Amerika dan dat van tegenwoordig waar in de meeste landen de democratie zijn intrede heeft gedaan maar toch, veel landen in Latijns-Amerika zijn nog altijd niet ‘fris’ want openheid van zaken over wat er op het eind van de Tweede Wereldoorlog en vlak na het einde ervan gebeurd is geven zij nog altijd niet.

Schermafbeelding 2015-03-23 om 12.06.18Zeker 50.000 nazi’s zijn de dans ontsprongen en werden weliswaar opgejaagd door onder ander Simon Wiesenthal maar slechts een deel ervan is ook daadwerkelijk opgespoord en alsnog berecht. Van die 50.000 is 20% in Zuid-Amerika terechtgekomen, waaronder niet de minste.

Verreweg de meeste nazi’s zagen in Argentinië een ideale vluchthaven, 5.000 konden er met het grootste gemak een veilig heenkomen vinden. Rond de 1.800 ging naar Brazilië, 1.000 naar Chili, enkele honderden naar Peru, Paraquay en Uruquay. Overigens waren het niet alleen Duitsers die naar het zuidelijke deel van Amerika vluchtten, ook Kroaten, Russen en een flink aantal West-Europeanen, waarvoor de eigen grond te heet onder de voeten werd, staken de grote plas over.
Deze cijfers zijn de officiële, er waren zoveel nazi’s dat het onmogelijk is dat die allemaal in Duitsland een heenkomen vonden, naar alle waarschijnlijkheid zijn er duizenden nazi’s meer naar Zuid-Amerika uitgeweken dan officieel is vast komen te staan.

Uit teruggevonden documenten is gebleken dat de Argentijnse regering geld ontving van nazi’s om familieleden en vrienden van hen over te laten komen naar Argentinië. De schattingen lopen uiteen van vijf tot vijftien duizend blanco paspoorten die verstrekt werden. Na de oorlog was het voor veel oud-nazi’s nog veel eenvoudiger om naar Zuid-Amerika uit te wijken. Alleen naar Brazilië al zouden er tussen 1945 en 1960 zo’n 20.000 Duitsers naar dit Zuid-Amerikaanse land zijn geëmigreerd.

De KLM voerde enkele vluchten uit op Zuid-Amerika, zij waren gewaarschuwd om uit te kijken naar nazi’s maar de controle was erg mager. De vluchten werden voornamelijk uitgevoerd vanuit Zwitserland.

Bron: Der Spiegel, DeDokwerker

Advertentie (4)