Advies uit Israël: Pomp meer geld in start-ups

2015-07-19 israeli technologyVandaag in De Telegraaf: De Nederlandse overheid moet meer geld pompen in start-ups.

Dat is volgens Gideon Soesman de belangrijkste les die minister Kamp (Economische Zaken) en start-up-gezant Neelie Kroes deze week moeten meekrijgen tijdens hun bezoek aan Israël, waar zij een grote startupconferentie bijwonen. Zoals eerder op onze website te lezen viel vindt er momenteel een Nederlands werkbezoek plaats aan Israël.

„Nederland denkt conservatief”, zegt Soesman, die medeoprichter is van het Canadees-Israëlische Greensoil Investments. Dat is een venture capital-fonds dat de afgelopen vier jaar $32 miljoen in zes Israëlische start-ups stak.

„Een Nederlandse ambtenaar wil geen geld geven aan een bedrijf dat binnen twee jaar failliet kan gaan, maar dat moet wel. Zo’n 60 tot 70% van de bedrijven gaan in de eerste twee jaar failliet. Zo werkt het nu eenmaal.”

Soesman kent de Nederlandse start-upmarkt goed – Greensoil gaat hier de komende jaren miljoenen in agrotechbedrijven investeren – en sprak eerder met Kroes over hoe Israël als voorbeeld kan dienen. Dat land geldt als dé ’start-up nation’, waar het hoogste aantal ondernemingen per hoofd van de bevolking wordt gestart. Naast overheidssteun speelt daarin volgens Soesman ook de cultuur een belangrijke rol.

Advertentie (4)