Israeli’s geven gul voor Ramadan

Israeli’s geven gul voor RamadanIsraeli’s hebben honderden maaltijden gedoneerd voor arme islamitische families tijdens de Ramadan-periode. Dit in het kader van een project van Magen David Adom (MDA), de Israelische tak van het Rode Kruis. MDA is blij verrast dat de actie zo aanslaat. De hulpdienst heeft ervaring opgedaan met een vergelijkbaar project; daarbij werd voedsel ingezameld om uit te delen aan arme joodse gezinnen.

Het Ramadan-project is het eerste in zijn soort. Het richtte zich specifiek op de noordelijke, grotendeels Arabische stad Baqa al-Gharbiyye. In vier dagen schonken Israelische burgers in totaal meer dan 500 maaltijden, vertelde de Arabische vrijwilligerscoördinator Fareed Abu Zakika. Hij startte dit project in eerste instantie als privé-initiatief, maar al snel kreeg hij steun van de gemeente, 30 MDA medewerkers en vele vrijwilligers om het project tot een succes te maken.

Ramadan is een heilige maand op de islamitische kalender, waarin overdag wordt gevast; daarna zijn er festiviteiten waarbij men gezamenlijk soms tot diep in de nacht eet. Het naleven van de vasten is een van de vijf pijlers van de islam. Mocht iemand moeite hebben met het vasten, dan kan deze dit ‘afkopen’ door het voeden van een arm persoon, bepaalt de Koran. In Baqa al-Gharbiyye kan dat dit jaar dus via MDA.

Eli Bin, directeur van MDA, was erg te spreken over het succes van dit project. Volgens Bin doet MDA al jaren zijn uiterste best om behoeftige families te voorzien van maaltijden tijdens feestdagen zoals Rosh Hashana (het Joodse Nieuwjaar) en Pesach. Dat er nu voor het eerst een soortgelijk project is voor Arabische Israeli’s toont volgens Bin dat de activiteiten van het MDA nauw verweven zijn “met het leven van de Israelische inwoners van alle geloven.”

Lees ook: In the shadow of Sarona attack, Jews and Muslims unite for Ramadan

Foto: Medewerkers MDA laden voedsel in voor Ramadan viering.

Bron: CIDI / Mike Durand

Advertentie (4)