Serie “De Zaak Menten” een denderend succes

Het drieluik De Zaak Menten is van Omroep MAX is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van journalist Hans Knoop, die de waarheid achter de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten probeert te achterhalen. Deze zaak zorgde in de jaren 70 voor veel reuring in zowel de media als de politiek. De eerste en tweede aflevering hebben ieder bijna een miljoen kijkers opgeleverd en waren daarmee één van de meest bekeken uitzendingen op prime time.

In De Zaak Menten zien we hoe journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Pieter Menten leeft al jaren in zijn enorme villa in het Gooi als hij besluit een deel van zijn kunst te laten veilen.

In De Telegraaf wordt hij naar aanleiding hiervan geïnterviewd over zijn kunstverzameling. De Israëlische journalist Chaviv Kanaan stuit op het interview via de Nederlandse correspondente dr. Henriëtte Boas. Kanaan beschuldigt Menten van de executie van Joden, onder wie veel van zijn familieleden, in de Poolse dorpen Podhorodce en Uricz. Kanaan komt via Boas in contact met Knoop en vertelt hem dat Menten in ’43 drie treinwagons vol gestolen schilderijen naar Nederland liet brengen; de zaak Menten is geboren. Knoop bijt zich vast in het verhaal, maar Menten geeft zich niet zomaar gewonnen.

Jan Slagter: “Ik herinner mij nog goed wat de impact destijds was van de zaak Menten. Het is daarom erg belangrijk dat dit onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis nooit wordt vergeten.”

Het scenario van De Zaak Menten is door Robert Jan Overeem en Jan Harm Dekker geschreven op basis van het door Knoop veertig jaar geleden geschreven boek over de zaak Menten. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

De dramaserie is inmiddels ook onder de aandacht gebracht in de Israëlische krant The Times Of Israel.

Advertentie (4)