Binnenland

Ondernemer in beeld: Veelkunner Dina-Perla Portnaar

 

Dina-Perla Portnaar kennen we onder andere van de boeken Exodus uit de vuurtoren, Schaduw achter en gezicht naar de zon en Levende sierlijkheid. De in Amsterdam Oud-Zuid geboren en getogen schrijfster doet echter meer. Vroeg in haar leven besloot zij om niet één loopbaan te kiezen, maar op z’n Amerikaans, later als zij groot zou zijn, voor verschillende activiteiten te gaan. In deze terugkerende rubriek brengen we graag deze ondernemer in beeld.

Begin eens bij het begin.

Al heel vroeg begon ik met tekenen en schrijven. Ik logde iedere dag in mijn agenda. Dat doe ik nog steeds. Ik wist dat ik wilde schrijven, vooral om een grote stem te worden in de wereld en voetsporen achter te laten. Onder andere met de eerste twee boeken is dat gelukt. Zo zijn die meegenomen in het kenniscentrum van het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Vanuit Dina-Perla Coaching kan ik (1 op 1) met mensen werken aan persoonlijke groei. Wat ik doe, is niet zomaar. Het is gefundeerd in de psychologie en de spiritualiteit. Er zit een sterke backbone achter van allemaal werken, meesters, tools, oefeningen enzovoorts. Werkvelden waar ik het liefst mee bezig ben, zijn transitiefases en trauma. Daar ligt mijn hart en ik durf te beweren dat ik een stevige mentor ben, niet alleen vanwege de kennis, maar vooral omdat ik zelf veel in mijn leven doorlopen heb.

Vanuit Dina-Perla Coaching heb ik de ambitie om het bedrijfsleven te benaderen. Ik noem het de humane kant van organisaties, dus ethiek, gedrag – behavioral risk, cultuur en diversiteit – niet zozeer een divers team samenstellen, maar wat gebeurt er vervolgens en wat speelt er onder de oppervlakte? Bij global-local bedrijven zijn concrete workshops zoals de bakens van cross-culturele communicatie altijd meegenomen.

Ook heb je in communicatie, media en journalistiek gewerkt. De meeste mensen kennen jou vanuit dat domein. Kun je uitleggen wat je doet?

Dat klopt. Dina-Perla Business richt zich op communications consultancy in de Benelux, in het Nederlands, Frans – mijn moedertaal en Engels. Ze noemen dit ook geïntegreerde communicatie, of 360 graden communicatie. Ik werk volgens het AltimeterGroup Model, waarbij er een onderscheid wordt gemaakt tussen earned, owned, paid en shared media. In normale mensentaal betekent dit de interactie aangaan met stakeholders door eigen boodschappen te koppelen aan het publieke debat, ontwikkelingen en meer vanuit de samenleving op micro -en macro-niveau. Het gaat om externe communicatie en reputatie.

Waar mensen buiten het werkveld zich soms op verkijken, is dat communicatie volledig op de bedrijfsvraagstukken hoort in te spelen. Natuurlijk is verkoop/opschaling/ROI het meest voorkomende doel. Andere doelstellingen kunnen bijvoorbeeld zijn: naamsbekendheid, educatie van de markt of kennisdeling en geloofwaardigheid.

Dit vak is regelmatig oude wijn in nieuwe zakken. Toch blijft de kracht van dit domein onmiskenbaar. Communicatie ondersteunt verandering. Het hoort wat mij betreft altijd gekoppeld te worden aan andere domeinen. Zo zie ik de link tussen Dina-Perla Business en Coaching, door bijvoorbeeld intern te focussen op betrokkenheid van medewerkers en persoonlijke groei en extern op arbeidsmarktcommunicatie.

Tot slot heb je een shared home hotel voor vier mensen op loopafstand van het Museumplein in Amsterdam. Hoe kunnen mensen bij je boeken?

Door naar de website van Dina-Perla Lodges te gaan, hoewel het meeste via AirBnB en Booking gaat. Het komt amper voor dat iemand mij rechtstreeks benadert, maar dat zou leuk zijn. Ik heb meer dan 500 geweldige beoordelingen. Wat steeds weer terugkomt in de reviews, is dat het hier extreem schoon en hygiënisch is, sereen, veilig en warm. Dina-Perla Lodges staat ook voor milieubewust, klasse, no nonsense en voor normale prijzen.

Het hotel is iets wat al sinds mijn zevende in mijn hoofd zit. Tegenwoordig is het helemaal in om te hosten, maar ik wist dus altijd dat ik dit ging doen, net als communicatie, schrijven en spreken en persoonlijke groei. Ik word boos als ik zie hoeveel mensen het verprutsen, door te falen wat betreft brandveiligheid, vergunningen, wet- en regelgeving, belasting enzovoorts.

Wat maakt een shared home hotel zo leuk?

Het mooiste aan Dina-Perla Lodges? Een open huis, mensen van over de hele wereld met elkaar verbinden en in plaats van veel reizen, de wereld naar mij toe brengen. Mensen kunnen bovendien de vergaderzaal huren voor bijeenkomsten van maximaal zeven mensen en ze kunnen er flexwerken. Tot nu toe heb ik nog geen aanvragen hiervoor gehad, maar ik bied het zeker wel aan.

Wat de drie takken Dina-Perla Business, Coaching en Lodges verbindt, is de wil om een stem door te laten klinken.

Mooi. Als je maar één advies aan ondernemers zou mogen geven, wat zou je zeggen?

Er zijn natuurlijk eindeloos veel adviezen. Sommige gelden voor alle ondernemers en andere zijn gericht op specifieke domeinen of vraagstukken. Kijk, ik ben een small business owner. Simpel. Ik ben geen ondernemer die bezig is met innovatie, die funding nodig heeft enzovoorts. Ik zou zeggen: zorg ervoor dat mensen weten wat je doet. Als je netwerk geen idee heeft van wat je te bieden hebt, kan niemand een match maken en belt niemand je op bij bepaalde zaken. Daarom ben ik blij met deze rubriek. Ga ermee door, Joods.nl!

En om dit platform optimaal te gebruiken, ga ik ook vertellen dat ik massa’s dameskleding in diverse maten enzovoorts, schoenen – 38, 39 en 40, tassen, jassen, accessoires enzovoorts in de verkoop heb. Na 34 jaar verzamelen, wordt het echt tijd om los te laten. Mijzelf op die manier uitdrukken, was mijn lust en mijn leven. Maar bij iedere levensfase hoort iets anders. Nu kies ik vooral voor zwart en wit. Dames, kom massaal kijken en je krijgt ook nog eens persoonlijk advies van mij.

Hoe melden de dames zich aan?

Door te bellen via +31646327728 of te e-mailen naar dpmedia@mail.com. Wees er snel bij, want op is op.

 

P.S. Ben jij een Joodse ondernemer en heb jij ook een interessant verhaal om te delen? Stuur ons een bericht op Facebook en wie weet sta jij volgende keer in deze rubriek.

Reacties