Israelische oncoloog ontwikkeld software die kankerpatiënten thuis monitort

Fotot Telesofia Medical.

Een oncoloog (kankerdeskundige) van het Sheba Medical Center ten oosten van Tel Aviv, het grootste ziekenhuis van het land, heeft samen met startup Telesofia Medical software ontwikkeld waarmee kankerpatiënten met ziekenhuisartsen kunnen communiceren over de bijwerkingen van chemotherapie.

De software zal de basis vormen van een nieuw testprogramma op de afdeling oncologie van Sheba Medical Center in Tel Hashomer en zal de komende maanden worden aangeboden aan enkele honderden patiënten in de gastro-intestinale oncologie-eenheid.

Dr. Benjamin Boursi van Sheba, een kankerspecialist op de afdeling klinische oncologie en radiotherapie, heeft met Telesofia samengewerkt om de bestaande software aan te passen voor oncologiepatiënten. Met enkele kleine wijzigingen kan de software geschikt worden gemaakt voor gebruik door elke patiënt met een chronische of acute ziekte die moet worden gecontroleerd.

De technologie heeft het potentieel om patiënten in staat te stellen onnodige medische complicaties te verminderen en de effectiviteit en efficiëntie van de behandeling te verhogen, zei de dokter.

Patiënten die ermee instemmen de software te gebruiken, ontmoeten hun arts en krijgen een video over de ziekte, het behandelingsprotocol en wat er thuis moet worden gedaan. De patiënten beslissen hoe ze met hun arts of verpleegkundige willen communiceren, per telefoon of per e-mail. Het is geen app, aldus Dr.Boursi, dus het is niet nodig om iets te downloaden.

Via het programma krijgen patiënten vragen over hoe ze zich voelen en wat de symptomen zijn, wanneer ze bijvoorbeeld een chemokuur volgen. Dit geeft de arts updates over hoe de patiënt ermee omgaat. Als de bijwerkingen standaard zijn, krijgt de patiënt een gestandaardiseerde reactie over hoe om te gaan met de symptomen. Maar als ze ongebruikelijk zijn, krijgt de arts automatisch een seintje en kan hij contact opnemen met de patiënt en hem vragen naar hem toe te komen.

Het gepersonaliseerde programma, dat deel uitmaakt van een digitale geneeskunde-transformatie die op Sheba plaatsvindt, zal de oncologen voorzien van “vitale informatie en een nieuwe brug slaan tussen artsen en hun patiënten”.

Terwijl de pilot al actief is, zullen Telesofia en Dr. Boursi gedurende een paar maanden de software aanpassen op basis van de feedback die ze van gebruikers krijgen, en kijken of patiënten het gemakkelijk gebruiken.

Advertentie (4)