Onderzoekers vinden 7.000 jaar oude zeewering voor kust van Israel

Een deel van de muur (Foto: Ehud Galili)

Een internationaal team van onderzoekers zegt dat het een 7.000 jaar oude zeewering voor de mediterrane kust van Israël heeft ontdekt, waaruit blijkt dat kustgemeenschappen zichzelf zelfs in de oudheid beschermden tegen het stijgende zeewater.

De wetenschappers geloven dat de meer dan 100 meter lange structuur fungeerde als een vesting tegen stijgend zeewater en stormen. De studie, woensdag gepubliceerd in het Public Library of Science One-tijdschrift, zei dat het dorp uit de tijd van Neolithicum, genaamd Tel Hreiz, werd verlaten en uiteindelijk door de zee werd verzwolgen.

Een stenen kom gevonden op de site ( Foto: Ehud Galili )

“Hier hebben we een voorbeeld, een praktisch voorbeeld van een proces dat nog steeds aan de gang is. We kunnen een hele gemeenschap zien die nu onder de zee is,” zei Ehud Galili, hoofdonderzoeker en archeoloog van de universiteit van Haifa.

De onderzoekers geloven dat de structuur werd gebouwd door dorpelingen uit keien in rivierbeddingen die enkele kilometers (mijlen) verwijderd waren. De site ligt net ten zuiden van de noordelijke Israëlische havenstad Haifa.

Een reconstructie van de Tel Hreiz ( Foto: Ehud Galili )

De onderzoekers geloven dat de structuur werd gebouwd door dorpelingen met keien uit rivierbeddingen die enkele kilometers van het dorp verwijderd waren. De site ligt net ten zuiden van de noordelijke Israëlische havenstad Haifa.

Terwijl de zeeën tijdens de neolithische periode sneller stegen dan vandaag, waren de oorzaken veel anders, aldus co-auteur Jonathan Benjamin van Flinders University in Australië. “Er is een groot verschil tussen klimaatverandering in de prehistorie die van nature plaatsvond, en klimaatverandering nu, die te wijten is aan deze enorme menselijke tussenkomst,” ?? Zei Benjamin.

Toch zei Benjamin dat, net als in de hedendaagse kustgemeenschappen, de dorpelingen van Tel Hreiz ‘de zeer menselijke beslissing’ moesten nemen om te blijven of te gaan terwijl de kustlijn zich terugtrok.

Een deel van de muur (Foto: Ehud Galili)

De oude nederzetting werd voor het eerst ontdekt in het midden van de jaren 1960 en opnieuw bedekt door dik zand. Nadat winterstormen langs de kust in 2012 en 2015 deze sedimenten hadden verplaatst, werd de structuur opnieuw blootgelegd.

Archeologen hebben ook resten van aardewerk, dieren en mensen opgegraven waarvan wordt aangenomen dat ze op basis van koolstofdatering uit dezelfde nederzetting komen.

De gemeenschap, zei Galili, was een “vroeg mediterraan vissersdorp” die afhankelijk waren van landbouw, veeteelt en exploitatie van land en zee. Tijdens de opgravingen vonden ze ook vroege voorbeelden van olijfolie-extractie.

In situ gewei van Mesopotamische damherten (Foto Ehud. Galili)

Aanvankelijk overwogen onderzoekers de mogelijkheid dat de muur om andere redenen werd gebouwd, zoals voor landbouw of bescherming tegen aanvallers. Maar Galili zei dat tijdens deze periode vijanden uit het land zouden komen en niet uit de zee. Hij zei ook dat er geen teken was dat de muur zich rond het dorp uitstrekte om te verdedigen tegen landinvasies. Hij concludeerde dat de muur “geen andere functie heeft” behalve om te beschermen tegen de elementen.

Onderzoekers zeggen dat de zeewering zelf – gevonden op ongeveer 120 meter uit de kust – de enige structuur in zijn soort is die werd gevonden in de kuststreek van Israël, waardoor het een “uniek voorbeeld” is van de menselijke reactie op de dreiging van krimpende kustlijnen in de neolithische periode.

Roland Gehrels, een fysieke geograaf aan de Britse Universiteit van York die gespecialiseerd is in studies op zeeniveau en niet betrokken was bij deze studie, noemde de ontdekking een ‘fascinerende vondst’. Hij zei echter dat de structuur eerder bedoeld was om te beschermen tegen stormen dan geleidelijk stijgende zeespiegel.

“Ik betwijfel of mensen deze zeespiegelstijging tijdens hun leven hebben kunnen waarnemen, maar ze waren zich natuurlijk goed bewust van de winterstormen en de schade die deze veroorzaakten,” zei hij.

Matteo Vacchi, een expert in kustveranderingen in de Middellandse Zee aan de Universiteit van Pisa, die niet aan het onderzoek deelnam, was het erover eens dat het exacte doel van de zeewering moeilijk te bepalen is. “Maar wat interessant is, is dat er een dergelijke benadering van kustbescherming was, zelfs in het Neolithicum,” zei hij.

Advertentie (4)