In Israel wonen 192.000 Holocaust overlevenden

Ingang concentratiekamp Auschwitz

Aan de vooravond van de Internationale Holocaust Dag waarop de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in 1945 word herdacht, dit jaar 72 jaar geleden, heeft Israel bekend gemaakt dat er in het land 192.000 Holocaust overlevenden wonen.

Hiervan zijn er 59.000 die de nazi-concentratie- en vernietigingskampen hebben overleefd, of in een getto waren geïnterneerd of tijdens de oorlog ondergedoken waren ondergedoken.

Sinds de laatste internationale herdenkingsdag in 2019 zijn er ongeveer 14.800 , of 7 procent van het totaal, overleden.

Ongeveer tweederde van de overlevenden, 64%, werd in Europa geboren, de helft (36% van het totaal) is afkomstig uit de voormalige Sovjetunie, 18% uit Roemenië en 6% uit Polen.

De rest komt uit Arabische en islamitische landen, waar ze geconfronteerd werden met vaak wrede effecten van de nazi-aanval in Europa.

Ongeveer 18% van de erkende overlevenden zijn Algerijnse en Marokkaanse joden die in die landen onder Franse Vichy heerschappij werden vervolgd. Nog eens 11% zijn Irakezen die de Farhoud-pogrom hebben meegemaakt en tijdens de oorlogsjaren worden vervolgd door het pro-nazi-regime.

De Israëlische steun voor de overlevenden kostte vorig jaar ongeveer NIS 4 miljard, (€ 1 milhard) waaronder ongeveer NIS 493 miljoen voor thuiszorg en meer dan NIS 415 miljoen voor subsidie voor medicatie.