Grote stijging aantal virus besmettingen bij de IDF, in 9 dagen bijna verdrievoudigd

IDF-stafchef Aviv Kohavi observeert een militaire oefening in het noorden van Israël op 23 juni 2020. Foto Israel Defense Forces

In de afgelopen negen dagen tijd is het aantal bevestigde gevallen van het coronavirus in de Israëlische strijdkrachten bijna verdrievoudigd, van 203 op 4 juli tot 568 op maandag 13 juli, volgens cijfers die door het leger zijn vrijgegeven.

Ook het aantal militairen in quarantaine is de afgelopen anderhalve week enorm gestegen, van 5039 op 4 juli tot 12.130 op maandag 13 juli, volgens de officiële telling van de IDF.

Zondag gingen meer dan 2.000 IDF-soldaten, officieren en burgerpersoneel van het leger in quarantaine en zijn er nu 12.130 militairen en burgerpersoneel in quarantaine geplaatst.

Deze cijfers zijn vele malen hoger dan dat het leger zag tijdens de eerste golf van de coronavirus pandemie, waarbij de IDF strengere beperkingen oplegde aan haar soldaten en bases dan momenteel van kracht is.

Momenteel worden soldaten alleen aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te blijven als ze niet op hun bases zijn gestationeerd en grote bijeenkomsten te vermijden, hoewel hun commandanten uitzonderingen kunnen toestaan ​​voor familie-evenementen.

In het licht van de recente golf is het leger van plan alle trainingsoefeningen voor reservebataljons, brigades en divisies stop te zetten, en wordt het verlof voor de soldaten teruggebracht tot eens in de drie weken, zei IDF-woordvoerder Hidai Zilberman vorige week.

Bovendien zullen rekruten die volgende maand in dienst treden bij het leger, worden gevraagd om zonder hun ouders naar rekruteringscentra te gaan om grote bijeenkomsten te voorkomen. Gasten worden ook uitgesloten van militaire ceremonies.

Vorige week werd IDF-stafchef Aviv Kohavi gedwongen in quarantaine te gaan nadat werd bevestigd dat hij in de buurt van een coronavirus-drager was geweest, aldus het leger.

“Hij voelt zich goed, vertoont geen symptomen en zal binnenkort worden getest”, zei de IDF afgelopen donderdag.

Het was de tweede keer dat Kohavi sinds het begin van de pandemie gedwongen was zichzelf te isoleren. In april raakte hij geïsoleerd na een vergelijkbare blootstelling, maar testte negatief.

Afgelopen zaterdag moest generaal-majoor Nadav Padan, hoofd van IDF Central Command, ook in quarantaine nadat hij had deelgenomen aan een evenement waarbij een bevestigde coronavirus-drager aanwezig was.