Extra stem GR verkiezingen voor wie verkleed komt tijdens Happy Hour

Kom verkleed en krijg een extra stem bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen tijdens Happy Hour. In verband met Poeriem vindt Happy Hour plaats op a.s. woensdag 16 maart, van 20u tot 21u.

Op woensdag 16 maart van 20u tot 21u is het Happy Hour bij de stembureaus van de gemeenteraadsverkiezingen. Alle stemmers die verkleed komen mogen dan één extra stem uitbrengen. Aanleiding voor deze speciale actie is het samenvallen van twee feesten: het feest der democratie – de gemeenteraadsverkiezingen – en Poeriem, dat op woensdagavond rond 19.30u begint. Bovendien krijgt elke verklede deelnemer een gratis cocktail aangeboden.

Op Poeriem viert het Joodse volk dat het met G’ds hulp ontsnapt is aan complete vernietiging, nadat een Perzische minister het plan had opgevat om het gehele Joodse volk te vernietigen. Het plan werd verijdeld en sindsdien viert het Joodse volk dit wereldwijd op deze dag door de Poeriemgeschiedenis tweemaal te lezen, door het delen van lekker eten en drinken, door extra geld te geven aan minder bedeelden en met een feestmaaltijd. Het is tevens een wijdverbreid gebruik om je te verkleden.

Vandaar dat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gekozen voor deze bijzondere actie. De actie is geldig voor iedereen en die niet alleen voor wie Poeriem viert, dat is wel zo eerlijk. Vice-voorzitter van de VNG Hubert Bruls: “Op deze manier kunnen we recht doen aan het unieke samenvallen van de gemeenteraadsverkiezingen met het Poeriemfeest dat al ruim 2350 jaar gevierd wordt. We raden iedereen aan om verkleed naar het stembureau te komen. Met de extra stem hopen we ook extra mensen naar de stembus te lokken, de opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen is altijd een stuk lager dan bij de Tweede Kamer verkiezingen”, aldus Bruls.

H. Man, hoge ambtenaar van Binnenlandse Zaken, vult aan: “dit is een unieke actie in de hele democratische wereld. Stemmen bij volmacht was altijd al mogelijk, maar met deze Happy Hour zijn we de voorloper op het gebied van additioneel stemmen. Als dit een succes is willen we hiermee verder experimenteren en we merken nu al interesse van andere landen die ons op de voet volgen. In de toekomst zou men bijvoorbeeld extra stemmen kunnen verdienen met gezond leven, vrijwilligerswerk of als je bijvoorbeeld slachtoffer bent geworden van iets als een toeslagenaffaire”, aldus H. Man.

Kortom: ga op 16 maart verkleed naar de stembus en laat je stem horen.