‘BOA’ – Een nieuwe column van Rob Fransman

Vanaf vandaag moeten we dus allemaal een mondkapje op als we naar een winkel willen. Het staat in de wet! Ja, ja, onze regering is er snel bij hoor, precies negen maanden nadat in Nederland de eerste coronabesmetting werd vastgesteld. De meesten van ons droegen er toch al een bij het boodschappen doen maar of dat onding het virus werkelijk tegenhoudt is zeer de vraag.  Symboolpolitiek, zoals het meeste dat regeringen proberen te doen tegen dat rotvirus. Niet alleen onze regering is radeloos, noem me een land waar het beter gaat.

Ergens in augustus schreef ik dat ik het virus heus wel serieus nam maar de maatregelen die de regering ertegen ondernam onzinnig vond. Inmiddels is er weinig gebeurd om mijn mening te wijzigen. Dat kroegen en feestgelegenheden dicht moesten is logisch. Maar restaurants waar de anderhalve meterregel tot op de centimeter werd uitgevoerd? Complete willekeur. Ikea en andere publiekstrekkers, zelfs de Efteling mogen open maar de keurige horeca moest dicht. Dat is ondernemertje pesten in optima forma door een radeloze overheid, die geleid wordt door een clown die zich minister mag noemen.

Het wordt er allemaal niet vrolijker op, inmiddels hangt er een onprettig sfeertje in Nederland. De omroepen melden iedere dag trouw het aantal besmettingen en de kranten staan nog steeds vol met griezelverhalen over mensen die de nare gevolgen van corona ondervinden. Maar dat zijn er helemaal niet zo veel.

Steeds wanneer me verteld wordt dat er 1500 mensen met corona in het ziekenhuis liggen (heel erg erg), denk ik dat er 17.998.000 mensen niet zijn opgenomen. Het is jammer dat de term viruswaanzin geadopteerd is door een krankzinnige dansleraar en volgelingen van Thierry Boudet.

Toch kan ik niet helpen dat ik het huidige beleid ook viruswaanzin vind. Ik ontken de griezelverhalen niet, integendeel. Maar voor de meesten van ons heeft het virus helemaal niet zulke vreselijke gevolgen. Zelfs niet voor 80-jarigen zoals ikzelf!

“Angstporno,” noemen sommigen helderdenkenden dat. Zie dit uitstekende gesprek op het YouTube kanaal De Nieuwe Wereld waar Marlies Dekker sprak met Robin Fransman. (Ja, familie, als hij onzin vertelde, had ik dat ook gemeld.) Nederland zoals wij dat kennen wordt vernietigd door het te redden.

Misschien wel het naarste verschijnsel van de pandemie is dat onze overheid macht geeft aan mensen die geen macht zouden mogen hebben. Ik bedoel de Boa.

In de meeste landen worden overheidsmaatregelen gehandhaafd door de politie. Wat je verder ook van politie denken wilt, zeker bij ons werden politieagenten grondig opgeleid. Dat werd te duur, daarom is er stelselmatig op de politie bezuinigd.

Op straat zie je een echte politieagent nog maar zelden. Ervoor in de plaats kwam de Boa. Een functie die vroeger aan de werkverschaffing werd overgelaten. Prima hoor, zo worden laagopgeleiden aan werk geholpen. Niets aan de hand zolang de Boa de parkeermeter controleert of erop let dat de vuilnis niet te vroeg buiten wordt gezet. Maar onze overheid heeft vanwege Corona de Boa de macht gegeven om de horeca te sluiten. Nou daar geniet de Boa van!

De eigenaar van het restaurantje bij mij in de buurt probeerde in deze treurige tijd nog iets bij te verdienen. Dat deed hij door voor de deur een broodje en een drankje in een papieren bekertje te verkopen. Voorbijgangers maakten daar graag gebruik van.

In dezelfde straat staan oude bomen waaromheen een mooi bankje is getimmerd. En wat denk je? Sommigen van de koffieklanten hadden het lef om zittend op dat bankje hun broodje op te eten. “Schande!” vond de Boa en verraadde de misdaad aan de gemeente. Nou die Boa geniet, want door zijn krachtig optreden moet de zaak nu 2 weken helemaal dicht. Zo wordt de ondernemer de enige kans ontnomen om tenminste nog iets te verdienen. Dat zal het virus remmen hoor!

Hoe dan ook heerst er in Nederland altijd een sluimerende NSB-mentaliteit. Corona maakt dat duidelijker dan ooit waarneembaar. Dat is misschien wel de schadelijkste bijwerking van het virus.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)