Minister van Defensie Benny Gantz waarschuwt Hezbollah

Minister van Defensie Benny Gantz (2e van rechts) en IDF opperbevelhebber Kochavi ( 2e van links) op het hoofdkwartier van het Northern Command in Safed op 26 juli 2020. Foto Ariel Hermoni / Ministerie van Defensie

Terwijl minister van Defensie Benny Gantz, zondag een bezoek bracht aan de noord grens van Israël waarschuwde hij dat Israël hard zal optreden tegen iedereen die de Joodse staat probeert te testen. Een duidelijke verwijzing naar de door Iran gesteunde terreurgroep Hezbollah.

Gantz maakte duidelijk dat Israel zijn veiligheidsbelangen zal blijven waarborgen, “waaronder het verwijderen van de Iraanse troepen uit Syrië, het blokkeren van de overdracht van geavanceerde wapens en het voorkomen van de ontwikkeling van precisie geleide raketten overal in de regio, ongeacht of het om Syrië of Libanon gaat”, zei hij.

De minister van Defensie liet blijken dat hij niet geloofde dat de huidige situatie zou leiden tot een groter conflict of een totale oorlog, maar zei dat hij ‘de andere kant aanbeveelt om ons daarin niet mee te slepen’.

Gantz waarschuwde opnieuw de regeringen van Syrië en Libanon dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele aanvallen op Israël vanuit hun grondgebied.

Israëlische soldaten aan de Noordgrens. Foto IDF woordvoerders unit

“De situatie in Libanon en Syrië is niet goed – zowel economisch gezien in termen van het coronavirus en alsook in termen van hun infrastructuur. Ik herinner zowel Libanon als Syrië eraan dat ze verantwoordelijk zijn voor wat er op hun grondgebied gebeurt en wat daaruit voortkomt ‘, vertelde Gantz aan verslaggevers op een heuvel in het hoofdkwartier van het Noordelijke Commando van de IDF in Safed.

“We willen geen onnodige escalaties van geweld, maar iedereen die ons test, zal worden geconfronteerd met een zeer hoog vermogen om actie te ondernemen, en ik hoop dat we het niet hoeven te gebruiken”, voegde hij eraan toe.

Zondagavond wuifde de adjunct-chef van Hezbollah de waarschuwingen van Israël weg.

“Als Israël besluit tegen ons ten oorlog te trekken, dan zullen we hen confronteren, waarbij de Tweede Libanon oorlog van 2006, ons model zal zijn voor onze reactie”, vertelde Naim Qasim aan het pro-Hezbollah al-Mayadeen tv station. ‘We zijn gewend aan Israëlische dreigementen; ze bieden ons geen nieuwe politieke visie.