Opinie: ‘Meten met twee maten’

Screenshot Channel 13 news.

Op zondag heeft de Israëlische regering onder leiding van premier Netanyahu besloten de huidige strikte lockdown en alle beperkingen voort te zetten. Alleen zullen deze beperkingen niet gelden voor het ultraorthodoxe publiek in Israël die er hun eigen maatstaven op na houden en geen strobreed in de weg worden gelegd door Netanyahu.

Na eerst tien dagen rellen te hebben gehad in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak , bleek op zondag opnieuw dat het ultraorthodoxe publiek zich niets aantrekt van welke regel dan ook tijdens de lockdown.

Tijdens de begrafenis van de op 99 jarige leeftijd overleden rabbijn en hoofd van de Brisk Yeshiva, rabbijn Dovid Soloveitchik, waren duizenden ultraorthodoxe Israëliërs bijeen om bij zijn begrafenis aanwezig te zijn, waarvan de meesten geen mondkapje droegen, zoals in Israël verplicht is. Van het houden van de verplichte 2 meter afstand was al helemaal geen sprake.

De lockdown regels staan 20 mensen bij een begrafenis toe.

Politie die ter plaatse kwam werd met stenen bekogeld, voor nazi uitgemaakt en kon met geen mogelijkheid iets doen tegen deze duizenden mensen.

Wel lukte het om twintig bussen die uit alle delen van het land naar Jeruzalem onderweg waren te dwingen rechtsomkeert te maken.

En Netanyahu? Die hoorde je niet. Niets van verontwaardiging, geen persbericht, geen commentaar, terwijl hij normaal niet vies is van het geven van commentaar als een winkel of marktkraam van een ‘gewone’ Israëliër open is, of wanneer ‘gewone’ Israëliërs in een park zitten.

En dan komt hij op prime time op alle tv zenders om het volk op te roepen zich toch vooral aan de geldende lockdown regels te houden.

Is het dan vreemd dat je steeds vaker Israëliërs hoort zeggen “de orthodoxe gemeenschap is een staat in de staat met hun eigen regels”.

Dat Netanyahu daar niet tegen op durft te treden is simpelweg gelegen in het feit dat hij de drie ultraorthodoxe partijen nodig heeft om aan de macht te blijven.

Iedere keer opnieuw blijkt dat wanneer hij met een wet of voorschrift komt dat de leiders van de ultraorthodoxe gemeenschap niet aanstaat, zij slechts hoeven te roepen “we treden uit de regering’ of ‘wij zullen uitkijken naar een andere regeringspartner”, hij niet weet hoe snel hij zorgt dat een wet of voorschrift wordt verzacht na de wensen van die leiders.

Screenshot Channel 13 news

Dit bleek ook de afgelopen dagen na aankondiging de boetes van het overtreden van de lockdown voorschriften te verhogen. Hij had die woorden nog niet uitgesproken of daar kwam het protest uit ultraorthodoxe hoek.

Hij deelde dan ook publiekelijk mee at de boetes niet echt zouden worden verhoogd, dat het slechts symbolisch bedoelt was.

Dit zorgde er eindelijk voor dat Benny Gantz, leider van de coalitiepartij Blue & White aan Netanyahu meedeelde dat ‘indien de boetes niet volgens plan zouden worden verhoogd hij niet zou meewerken aan verlenging van de locckdown en het gesloten houden van het vliegveld Ben Gurion Airport.

Dat werkte, de Knesset wist niet hoe snel ze de wetswijziging om de boetes te verhogen moest goedkeuren en later vandaag zal dan het besluit moeten vallen om de lockdown te verlengen.

Tijdens die lockdown mogen Israëliërs niet verder dan 1 km van huis, blijven scholen en winkels gesloten, maar zal opnieuw blijken dat de ultraorthodoxe gemeenschappen zich daar weinig van zullen aantrekken, wetende dat wanneer de politie plannen maakt om de lockdown bij hen te handhaven, hun rabbijnen zullen zeggen “wij kijken uit naar een andere regeringspartner”.

Het is Netanyahu die het zover heeft laten komen tijdens zijn nu 12 jaar durend premierschap omdat hij de ultraorthodoxe leiders keer op keer heeft laten zien hen nodig te hebben.

Ondertussen houden miljoenen Israëliërs zich aan de lockdown regels, laten zich vaccineren, proberen hun kinderen bezig te houden, en zitten zich bij het avondnieuws te verbijten bij het zien van beelden dat de regels niet gelden voor een bepaalde groep inwoners van dit prachtige land.

Ik denk dat ik er deze week maar eens op uit ga en een trip naar de Hermon ga maken, en wanneer ik word aangehouden zeg ik “ik ben ultraorthodox en als je mij een bon geeft zal ik zorgen dat mijn partij naar een andere coalitie partner zal uitkijken.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!