Palestijnse Autoriteit betaalde in 2020 ruim € 129 miljoen aan terreursalarissen

Screenshot YouTube

Uit een maandag vrijgegeven onderzoek van Palestinian Media Watch blijkt dat de Palestijnse Autoriteit (PA) in 2020 meer dan 512 miljoen shekel (129 miljoen euro) aan salarissen heeft betaalt aan terroristen die in Israël gevangen zitten of hebben gezeten.

Het bedrag maakte 3,25% uit van het totale budget van de PA van vorig jaar, en is ongeveer 5 miljoen shekel (1,3 miljoen euro) minder dan in 2019.

Via PMW

De PA heeft ook een “martelaarsfonds” voor de families van degenen die zijn gedood tijdens het plegen van een terreurdaad, waaronder maandelijkse salarissen, gratis onderwijs, verzekering, medische zorg en meer. PMW’s analyse van het PA-budget wees uit dat er getracht wordt de terroristische betalingen te verbergen, waarschijnlijk vanwege de door internationale donoren vereiste ‘transparantie’.

In 2020 schrapte de PA de categorie die ze ooit het “Ministerie van Gevangenenzaken” noemde, dat zorg droeg voor het betalen van de salarissen van terroristen in 2018-2019. in een kennelijke poging om de betalingen te verbergen.

Via PMW

Palestijnse functionarissen bleven echter het hele jaar door de terreurbetalingen aanprijzen. De betalingen werden via de PLO doorgesluisd, waarvan het budget vorig jaar meer dan verviervoudigde van 161 miljoen shekel (41 miljoen euro) naar 673 miljoen shekel (170 miljoen euro). PMW schatte dat het verschil, 512 miljoen shekel, het bedrag is dat wordt betaald aan terroristen in en vrijgelaten uit de gevangenis.

De PA gebruikte deze methode eerder voor haar terroristische betalingen in 2015-2017. In tegenstelling tot de PA, die internationale financiering ontvangt, heeft de PLO geen verantwoordingsplicht aan de internationale gemeenschap als het gaat om haar begroting.

Een ander bewijs dat de transfers aan de PLO voor terroristen waren, is dat ze in 2020 een beperkt bereik hadden van 35 miljoen shekel (8, 8 miljoen euro), tot 58 miljoen shekel (14.6 miljoen euro) per maand. 

Echter, in december, nadat de PA had aangekondigd de salarissen aan terroristen de komende drie maanden ineens te betalen, steeg het aan de PLO overgemaakte bedrag tot meer dan 121 miljoen shekel (30,5 miljoen euro).

Dit kwam overeen met de Israëlische antiterreurwetgeving die op 30 december 2020 van kracht werd en banktransacties verbood die bedoeld waren om terrorisme te belonen, waardoor de PA geen gebruik meer kon maken van lokale banken om terreursalarissen te betalen.

PMW zei dat, “als de internationale gemeenschap de PA blijft financieren, het onvergeeflijk is dat de donorlanden de PA toestaan ​​om zo’n aanzienlijk deel van haar budget te verbergen onder de niet-transparante ‘PLO-instellingen’ lijst.

“De enige manier waarop de donorlanden zullen weten hoe de PA haar donorgeld uitgeeft, is als ze eisen dat de PA in toekomstige lijsten in haar ‘uitgavenrapporten’ gedetailleerd specificeert wat de PLO met het geld doet”, aldus de organisatie. “Dit is niet alleen nodig in het belang van transparantie, maar het is ook van cruciaal belang om de voortdurende stimulering en financiering van terreur door de PA te volgen en uiteindelijk te stoppen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!