Israëlische luchtmacht ontwikkelt alternatief beademingstoestel

De Ambovent. Screenshot YouTube

Te midden van een wereldwijd tekort aan beademingsoestellen – een potentieel levensreddend apparaat voor coronavirus patiënten in ernstige of kritieke omstandigheden – heeft een Israëlische groep bestaande uit elektronica-experts van de Luchtmacht, robotica-specialisten en medische professionals een innovatieve hack bedacht die ziekenhuizen zou kunnen helpen en over de hele wereld tegen lage kosten is te produceren. Daarnaast zijn de specificaties eind vorige week op GitHub gepubliceerd en hebben al tienduizenden views en verzoeken om details en informatie gegenereerd, zegt Dr. Eliram.

Veel ernstig of ernstig zieke patiënten die lijden aan COVID-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus dat bekend staat als het SARS-CoV-2-virus, hebben mechanische beademing nodig om ze te laten ademen en om zuurstof naar hun lichaam te brengen nadat hun longen het begeven. Landen over de hele wereld, waaronder Israël, kampen met een tekort omdat de ziekte zich wijd verspreid heeft.

Het Israëlische AmboVent-project werd geleid door majoor Dr. David Alkaher, de CTO en innovatieleider van de Israëlische luchtmacht eenheid 108, een geheime eenheid die dienst doet als de elektronicaspecialisten van de strijdmacht en verantwoordelijk is voor wapens en luchtverdedigingssystemen, UAV’s en dergelijke.

Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met meer dan 40 partners, waaronder Magen David Adom (MDA), Microsoft Israel’s Garage-programma , dat zich richt op hackcultuur, de Israel Aerospace Industries (IAI), FIRST Israel , een door Technion geleide robotica-wedstrijd voor middelbare scholieren, het Tel Aviv Sourasky Medisch Centrum (Ichilov) en het Hadassah-ziekenhuis in Jeruzalem.

De ontwikkeling van het alternatieve noodventilatiesysteem , genaamd AmboVent-1690-108 , is gebaseerd op een zakventielmasker , ook wel Ambu Bag genoemd, een handmatige, handbediende beademingsapparaat die drukventilatie biedt aan patiënten die zijn gestopt met ademen of die ademen niet goed.

Het systeem bestaat uit een motor, een microprocessor-ontwikkelbord en een elektronisch circuit dat handmatig op de ventilator wordt aangesloten en het activeert voor geautomatiseerde, volume-gestuurde ventilatie (VCV). Dit stelt de snelheid van de machineactiviteit in en regelt het luchtvolume dat voor elke tel wordt geleverd.

Kant-en-klare componenten van de AmboVent zijn onder meer een motor sneeuwblazer, een controller en een druksensor.

Het systeem zelf is ontwikkeld in een kwestie van tien nogal slapeloze dagen, zegt dr. Eitan Eliram, een ondernemer die een innovatiebureau runt en voorheen directeur van nieuwe media was in het kantoor van de premier.

Nu biedt het team de broncodes, onderdelenlijsten en technische ontwerpen gratis aan medische teams en professionals over de hele wereld, zodat ze de instructies kunnen volgen en de hack in hun land kunnen produceren en inzetten om de levens van coronaviruspatiënten te redden. Het Media Innovation Lab (miLAB) van het Interdisciplinair Centrum (IDC) in Herzliya speelde hier een rol en vertaalde de informatie en specificaties uit het Hebreeuws in het Engels, Duits, Italiaans en Spaans.

De AmboVent heeft laboratoriumproeven ondergaan bij Hadassah en Ichilov en is door vrijwilligers van Public Invention en EndCoronaVirus.org beoordeeld als een toonaangevende oplossing onder tientallen open source COVID-19 pandemische beademingsprojecten wereldwijd . Het kreeg een tarief van 4 (van de 5) voor bouwbaarheid, testen, COVID-19-geschiktheid en clinicusvriendelijkheid, maar 3s voor betrouwbaarheidstests en produceerbaarheid bij duizenden.

Het Israëlische team zegt dat de AmboVent ook voldoet aan de Rapidly Manufactured Ventilator Systems-specificaties die zijn opgesteld door de Britse Medicines & Healthcare Products Regulation Agency van een “minimaal (en sommige voorkeursopties) klinisch aanvaardbare ventilator voor gebruik in Britse ziekenhuizen” tijdens de pandemie. “

Maar het systeem moet nog klinisch worden getest, is nog niet goedgekeurd voor medisch gebruik en wordt momenteel geëvalueerd door het Israëlische ministerie van Volksgezondheid.

“Het is nog geen medisch apparaat”, zegt Dr. Eliram tegen NoCamels. ‘We moeten nog een paar tests doen en een betere versie bouwen. Er is een heel regelgevingsproces, maar we krijgen begeleiding van het ministerie van Volksgezondheid op weg naar testen.’ Gezien de situatie, zegt hij, moet er een manier zijn om ‘het proces te comprimeren omdat de AmboVent levens kan redden’.

“Artsen hebben ons verteld: ‘In een perfecte wereld zouden we zeggen dat we de tijd nemen, de zaken vertragen en het testproces doorlopen, maar als we ze nodig hebben, laten we dan nu 500 apparaten klaar hebben in geval van nood’, Dr. Eliram zegt.

Ondertussen heeft het team 20 prototypes gemaakt om naar hun netwerk van artsen, clinici en ontwikkelaars over de hele wereld te sturen, zodat ze deze naar regelgevers kunnen sturen. Het team hoopt de komende weken “geweldige prototypes op de bureaus van toezichthouders te hebben, zodat we de autorisatie kunnen versnellen”, zegt hij.

Tot dusver is het team “de snelste ter wereld” om een ​​werkbaar, levensvatbaar prototype te creëren dat ook financieel zinvol is. ‘We zetten de standaard en gaan dan voor massaproductie en dat is waar we filantropen, regeringen en hulpdiensten voor nodig hebben’, legt Dr. Eliram uit.

Een ziekenhuisventilator kost ongeveer 40.000 dollar, terwijl de AmboVent volgens de schattingen van het team tussen de 500 en 1.000 dollar kost.

Een vervolgonderzoek van de AmboVent en een vergelijking met een ander beademingsproject door oprichter van Public Invention Robert L. Read ontdekte dat “de AmboVent dich ‘bij klinisch geschikt’ is en klaar om met duizenden te worden vervaardigd door een overheid of NGO “.

Het team achter de AmboVent is nu bezig een non-profitorganisatie op te zetten om te werken aan de uitbouw van haar netwerk van experts en artsen.

‘Alle Israëliërs in dit project willen levens redden. Ze geven niets om IP (intellectueel eigendom) of geld, ze wilden gewoon deel uitmaken van het netwerk van innovators die het coronavirus bestrijden ‘, zegt Dr. Eliram.

Advertentie (4)