Arik Einstein 1939-2013: Israëlische legende

foto arik einsteinArik Einstein is gisteren in Tel Aviv overleden op 74-jarige leeftijd. Hij was een invloedrijk Israëlisch zanger, film- en televisie acteur en dichter.

Politici uit alle delen van het politieke spectrum – links, rechts, religieus, seculier, Joodse en Arabische – gaven hulde aan Einstein.

Over Einstein

Hij was lid van de bands Green Onion, Yarkon Bridge Trio en The High Windows. Zijn samenwerking met Shalom Hanoch en de Churchills-band bracht de eerste Israëlische rock-albums voort.

Einstein schreef veel liedjes die hijzelf uitvoerde en die, vooral ook nadat hijzelf vrij vroeg in zijn carrière ophield met optreden, populaire nummers werden in het repertoire van een grote schaar aan Israëlische artiesten. Tot zijn beroemdste liedjes behoren Ani we-ata (nesjane et ha’olam) (ik en jij (veranderen de wereld)), Sa leat (rij langzaam), Josjew al hagader (zitten op het hek), Ima Sjeli (mijn moeder) en Oef gozal (vlieg, kuiken). Daarnaast was hij de belangrijkste vertolker van de teksten van de Israëlische dichter Avraham Halfi.

Arik Einstein werd geboren als zoon van de toneelspeler Yaakov Einstein. Hij was lid van een linkse jeugdvereniging en werd nationaal jeugdkampioen hoogspringen.

Een Israëlische legende is heen gegaan.

Lees meer over Arik Einstein op Haaretz.com

Bron tekst: Wikipedia

Advertentie (4)