Hezbollah graaft aanvalstunnels naar Israel

Hezbollah graaft aanvalstunnels naar IsraelDe Islamitische terreurorganisatie Hezbollah zet militieleden in om tunnels te graven die uitkomen in Israel. Dat bericht de Libanese krant Al-Safir. Het lijkt erop dat de terroristische organisatie, die de facto de controle heeft over Zuid-Libanon, voorbereidingen treft voor een mogelijke escalatie met Israel. 

Volgens het artikel in de Libanese krant Al-Safir kunnen Hezbollah-terroristen Israel gemakkelijk infiltreren met behulp van de tunnels, die zouden zijn uitgerust met geavanceerde elektrische en ventilatiesystemen. Er zouden in de tunnels genoeg voorraden liggen voor een wekenlang verblijf van terroristen.

Israel is zich bewust van de dreiging en is de afgelopen weken begonnen met het trainen van burgerwachten langs de noordgrens, die noodhulp kunnen bieden mocht een treffen tussen Hezbollah en Israel volgen (zie ook: Burgerwachten langs Israelische noordgrens). Ook veel Arabisch-Israelische burgers in het noorden blijken zich op te geven voor de burgerwacht, omdat zij zich realiseren dat de raketten van Hezbollah geen onderscheid maken tussen Arabieren en Joden.

Israelische functionarissen zijn van mening dat een volgende oorlog met Hezbollah zich niet op zeer korte termijn zal aandienen. Voorlopig worden Hezbollah-strijders ingezet in de burgeroorlog in Syrië, waar zij de Assad-getrouwe tropen ondersteunen in hun strijd. Hezbollah zou volgens de Libanese krant al zeker “duizenden vechters” hebben verloren door de gevechtshandelingen.

Anderzijds is Hezbollah een marionet van het Iraanse regime. Als Teheran Israel wil betrekken in de burgeroorlog in Syrië, kan het Hezbollah bijvoorbeeld opdracht geven om Israel aan te vallen in de Golanhoogte of via de noordgrens.

Bron: CIDI/Mike Durand

Foto: Israelische militairen trainen om te vechten tegen Hezbollah.

Advertentie (4)