Ben Gurion Airport introduceert geautomatiseerde security checks

Een aantal nieuwe verbeteringen zullen vertragingen op Ben Gurion Airport snel verminderen voor inkomende en uitgaande Israëlische en buitenlandse toeristen. Een van de verbeteringen is een machine die de vraag stelt: “Heb je je eigen bagage gepakt?”, zo meldt Globes.

Bij aankomst op de luchthaven kunnen Israëlische passagiers hun biometrisch paspoort tonen en daarna naar de automatische security check gaan, waar ze automatisch worden ondervraagd. Als apparaat beslist dat een passagier een ongewoon profiel heeft, waarschuwt de computer een inspecteur. Degenen die niet tot de 2,5 miljoen Israëli’s behoren met biometrische paspoorten (verplicht sinds juni 2017), zullen worden doorverwezen naar een inspecteur voor ondervraging, evenals buitenlandse toeristen.

In de volgende fase zullen dankzij de biometrische technologie de grenscontroleurs worden afgeschaft. Deze keer zullen ook de toeristen hiervan profiteren. De hal met grenscontrole hokjes zal ook automatische paspoortscanners en geautomatiseerde stations krijgen voor buitenlandse inwoners van Israel.

Tegen deze zomer zullen er 36 stations op de luchthaven Ben Gurion gestationeerd worden, waarvan 15 voor gehandicapten en voor families met kinderwagens en kinderen.

Het verschil tussen een gewoon en een biometrisch paspoort is onder meer dat alle gegevens van de reiziger in een database worden opgeslagen. Ook heeft het betrekking op de wijze waarop een passagier geïdentificeerd kan worden. Dat kan op drie manier. Een biometrisch paspoort heeft naast een foto op het paspoort, ook een foto in de chip van het paspoort. Hiernaast kan een match worden bekeken tussen de foto in het paspoort en de gezichtsscan die het apparaat ‘on the spot’ maakt.

Een gewoon paspoort heeft geen chip; de grensinspecteur zorgt voor de identificatie van de passagier door naar hem of haar te kijken.