Israelische wetenschappers vinden bewijs dat er 400.000 jaar geleden al werd gerecycled

Een nieuw onderzoek van de universiteit van Tel Aviv heeft bewijs aangetoond dat 400.000 jaar geleden mensen uit de  prehistorie hun gebroken vuursteen hebben “gerecycled”, aldus onderzoekers tijdens een persconferentie woensdag. Ze transformeerden hun afgedankte vuurstenen gereedschappen om kleinere gebruiksvoorwerpen met specifieke functies te maken, aldus de Jerusalem Post.

“Recycling was een manier van leven voor deze mensen”, zei prof. Ran Barkai, een van de Israëlische onderzoekers. “Het is lang een onderdeel geweest van de menselijke evolutie en cultuur. Nu ontdekken we voor het eerst de specifieke toepassingen van de gerecycleerde ‘gereedschapskist’  uit de Qesem grot. 

De Qesem-grot ligt net buiten Tel Aviv en is sinds zijn ontdekking in het jaar 2000, gebruikt om talloze inzichten te ontdekken in het leven van mensen duizenden jaren geleden.

“We hebben microscopische en chemische analyses gebruikt om te ontdekken dat deze kleine en scherpe gerecyclede gereedschappen speciaal werden geproduceerd om dierlijke bronnen zoals vlees, huid, vet en botten te verwerken,” verklaarde Dr. Flavia Venditti. “We hebben ook aanwijzingen gevonden voor de verwerking van planten en knollen, waaruit bleek dat ze ook deel uitmaakten van de voedings- en zelfvoorzieningsstrategieën van de mensachtigen.”

“Onze gegevens tonen aan dat lithische recycling bij Qesem Cave niet af en toe was en niet werd veroorzaakt door de schaarste aan vuursteen,” concludeert Venditti. “Integendeel, het was een bewust gedrag dat vroege mensen in staat stelde om snel uiterst scherpe gereedschappen te verkrijgen voor taken waarbij precisie en nauwkeurigheid essentieel waren.”

 

Advertentie (4)