UPDATE situatie rond Gaza

Sinds zaterdagochtend 09.30 uur zijn er ruim 450 raketten op het zuiden van Israel vanuit Gaza afgevuurd. Een gebied tot 25 km van de grens met Gaza wordt constant door Hamas en andere Islamitische terreurgroepen met raketten bestookt.

De IDF heeft inmiddels meer dan 200 terreurdoelen in Gaza aangevallen, waaronder 3o huizen van commandanten van de Palestijnse Islamitische Jihad, het gebouw van de Hamas inlichtingendienst, een aanvalstunnel richting Israel van de Islamitische Jihad en een ondergrondse raketfabriek. De Iron Dome raketafweergeschut heeft 120 raketten in de lucht ontschadelijk gemaakt.

Verder heeft de IDF een extra tankbrigade naar de grens met Gaza gestuurd. Men gaat ervan uit dat de rust de komende dagen niet zal terugkeren.

Hamas en collega terreurgroepen hebben laten weten door te gaan met als doel dat de Israelische dodenherdenking van woensdag, de onafhankelijkheidsdag op donderdag en het Eurovisie Songfestival allen geen doorgang zullen hebben.

De meeste leiders van Hamas, de Islamitische Jihad en andere terreurgroepen zijn ondergedoken of zitten in Cairo, bang als ze zijn door Israel te worden uitgeschakeld.

Het Israelische veilgheidskabinet is om 13.15 Israelische tijd bij elkaar gekomen om te beslissen hoe het nu verder moet.

Dat er iets moet gebeuren om aan deze constante rakettenregen een einde te maken, daar zijn de meeste Israeliers het over eens. Het is aan de regering Netanyahu om dat te bereiken.