Stadspoort uit de tijd van Koning David ontdekt

joods.nl

Na bijna 32 jaar opgravingen in de oude stad Bethsaida, in het Jordan Park van de Golan Hoogvlakte ten noordoosten van het Meer van Tiberias, is een stadspoort uit de tijd van koning David ontdekt. Deze brengt een wereld van nieuwe mogelijkheden, meningen en theorieën over het oude landschap van het land Israël.

Volgens de hoofdarcheoloog die toezicht houdt op de opgravingen, professor Rami Arav van de Universiteit van Nebraska, gaf de poort en verdere bevindingen die gevonden zijn in de oude stad het idee dat het mogelijk was dat Salomo en David mogelijk koningen van het Israëlitische koninkrijk waren.

De eerder blootgelegde poort die vorig jaar in het gebied werd gevonden, werd voorzichtig geïdentificeerd als een deel van de bijbelse stad Zer, een naam die werd gebruikt tijdens de Eerste Tempelperiode. De nieuw gevonden poort stamt echter uit de tijd en de heerschappij van koning David, die naar verluidt uit de 11e tot de 10e eeuw v. Chr stamt.

“Er zijn niet veel poorten van hoofdsteden in dit land uit deze periode. Bethsaida was de naam van de stad tijdens de Tweede Tempelperiode, maar tijdens de Eerste Tempelperiode was de naam van de stad Zer”, zei Arav, wijzend naar Jozua 19:35, die zegt: “De versterkte steden waren Ziddim, Zer, Hammath, Rakkath, Kinneret”.

De opgraving en het onderzoek, gesponsord door het Hebreeuwse Union College of Jerusalem, hebben archeologen uit de hele wereld bijeengebracht om te helpen.

Bevindingen gepresenteerd door de onderzoekers wijzen ook op de mogelijkheid dat Bethsaida geen Israëlitisch koninkrijk was, maar in plaats daarvan een Aramees koninkrijk. Binnen de stadsgrenzen van Bethsaida, was er een stenen stele met het beeld van hun stervormige maangod, die dateert uit de 11e eeuw v.Chr. Dit monument is één van de zeven andere soortgelijke grafstenen gevonden uit de antieke wereld, van zuid-Turkije tot Egypte; waarvan twee zijn gevonden in Bethsaida.

Lees hier meer informatie

Advertentie (4)