Wereldleiders komen 26 januari 2020 naar Yad Vashem in Jeruzalem tgv 75 jaar bevrijding concentratiekamp Auschwitz

Yad Vashem organiseert in januari 2020 een groot evenement dat ernaar streeft een aantal wereldleiders, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse president Emmanuel Macron, naar Jeruzalem te brengen ter herdenking dat 75 jaar gekleden concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Trump en Macron arriveren op 26 januari en zullen een nacht in Israel doorbrengen en de volgende dag het “World Holocaust Forum at Yad Vashem” bijwonen, aldus de Jerusalem Post.

Naast Trump en Macron zal ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel worden uitgenodigd, evenals de nog te bepalen nieuwe Britse premier en de Canadese premier Justin Trudeau.

Het is niet duidelijk of de Russische president Vladimir Poetin ook zal worden uitgenodigd. Eerder deze maand nodigde Poetin in een gesprek met premier Benjamin Netanyahu,  Netanyahu ( of zijn eventuele opvolger) uit om deel te nemen aan een ceremonie in Moskou in mei volgend jaar op de 75e verjaardag van de nederlaag van de nazi’s.

Als Macron aan het evenement deelneemt, zou het zijn eerste bezoek aan Israel zijn als Franse president. Het zou het tweede bezoek van Trump als president aan Israel zijn, en zou slechts enkele dagen voor de aftrap van het primaire verkiezingsseizoen van de VS komen, met de voorbereidingen van Iowa op 3 februari en de basis van New Hampshire acht dagen later.

Een grote , niet met name genoemde particuliere donor maakt het evenement in Yad Vashem mogelijk.

 

 

 

Advertentie (4)