Ultraorthodoxe kiezers strijden om in de regering te blijven

Screenshot YouTube

Kiezers in de ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem stonden vanochtend vroeg op om te bidden en vervolgens te gaan stemmen.

Dat heeft alles te maken met de angst van hun politieke leiders en rabbijnen dat ze in een volgende regering geen zitting zullen hebben. Als dat zou gebeuren verdwijnen de mogelijkheden om een coalitie regering te kunnen “chanteren”, met hun eisen voor meer geld en geen militaire dienstplicht.

Je zag mannen naar stembureaus komen met hun gebedssjaals en tefilin in de hand, nadat ze de synagoge hadden verlaten om, wat een andere religieuze verplichting lijkt te zijn geworden in het leven van de ultraorthodoxe joden: Stemmen voor ultraorthodoxe politieke partijen.

De campagne van Yisrael Beytenu en zijn leider Avigdor Lieberman, plus de belofte van Blue en White om de ultraorthodoxen uit te sluiten van de nieuwe regering, hebben de ultraorthodoxe partijen ruim voldoende voer gegeven om hun kiezers op te roepen en te motiveren om te gaan stemmen.

Politici van de ultraorthodoxe partijen, zoals United Torah Judaïsme en Shas, beschrijven in hun opruiende retoriek de verkiezingen als “een oorlog”. Yisrael Beytenu en Blue and White worden zelfs beschuldigd van het “voeren van een oorlog tegen God, de Torah en religieuze mensen.”

Simon Goldberg, die in New York woont maar het Israëlische staatsburgerschap heeft, zei dat hij specifiek naar Israël is teruggekeerd om te stemmen voor United Torah Judaism, omdat de verkiezingen zouden bepalen of religieuze Joden in Israël konden blijven wonen. “We vechten voor ons leven, we vechten voor ons huis”, zei Goldberg buiten een stembureau in de wijk Ezrat Torah in Jeruzalem.

Goldberg zegt dat er onderdrukking van religieuze mensen zal plaatsvinden als de religieuze en rechtse partijen de verkiezingen niet zullen winnen en protesteerde tegen de beloften van Yisrael Beytenu en Blauw en Wit om de ultraorthodoxe en religieus-zionistische partijen uit te sluiten van de regering.

Een ander kiezer genaamd Haim heeft verklaard: “De seculiere partijen zoeken Knesset-zetels over de rug van de ultra-orthodoxe joden”. Hij voegde hieraan toe dat dergelijke partijen “tegen God vechten” en dat religieuze mensen moeten “terugvechten voor de eer van God.”

UTJ leider en vice-minister van Volksgezondheid, Yaakov Litzman, versterkte dit sentiment in hetzelfde stembureau en zei dat de verkiezingen “fataal” waren voor de ultraorthodoxe gemeenschap. Hij riep leden van de gemeenschap op naar hun rabbijnen te luisteren en te gaan stemmen.

“Als iedereen stemt in overeenstemming met wat zijn rabbijnen zeggen, kunnen we een meerderheid van 61 zetels bereiken”, voegde Litzman daaraan toe.