Na 10 jaar een hittegolf in november in Israel

Screenshot YouTube

Het is november en met nog minder dan een maand tot het begin van de winter, bevindt Israël zich nog steeds midden in een record hittegolf. 

De laatste keer dat de temperatuur deze tijd van het jaar zo hoog steeg, was in 2010, toen het vuur dat uitbrak door de extreme hitte op de berg Karmel in Noord-Israël, leidde tot de dood van 44 mensen, waardoor het de dodelijkste brand op Israëlisch grondgebied was.

De hittegolf, die temperaturen boven de 30 graden Celsius zag stijgen, begon vijf dagen geleden en zal naar verwachting nog minstens een week duren.

“Al bijna een week hebben we een meteorologisch fenomeen, dat een zuidoostelijke stroming in onze regio veroorzaakt en de warme lucht uit Saoedi-Arabië en Jordanië brengt”, zei Meteo-Tech weerman Tzachi Waksman. “Lage luchtvochtigheid wordt gemengd met hoge luchtvochtigheid in de bovenste niveau’s van de atmosfeer rechtstreeks uit tropische delen van Afrika, wat kan leiden tot wat motregen in oostelijke delen van het land.”

Waksman voegt eraan toe dat hoge luchtdruk boven Israël, dat zich uitstrekt van Iran tot Griekenland, de koude lucht vanuit Midden-Europa blokkeert om de lokale atmosfeer binnen te dringen.

“De laatste keer dat een hittegolf zo laat en lang toesloeg was in november 2010, toen de hittegolf bijna drie weken duurde,” zei Waksman. “Hittegolven in november gebeuren bijna elk jaar, maar duren meestal maximaal twee dagen.

De duur van deze hittegolf in onze regio is lang en ongewoon – zoiets gebeurde in november 2010, dus bijna drie weken lang is zo’n hittegolf gemeten. Veel van dit soort weer evenementen in november gebeuren bijna elk jaar, maar duren meestal maar twee dagen. Hier wordt de gestalte van een hittegolf gecreëerd die lang en ongewoon lang is. “

In de noordelijke stad Haifa zullen de temperaturen variëren van 32 graden Celsius gedurende de dag zondag tot 23 graden ‘s nachts. In Tel Aviv is het weer minder warm en komt op 29 graden overdag en 19 graden ‘s nachts. In de zuidelijke stad Be’er Sheva zullen temperaturen variëren van 30 graden gedurende de dag tot 20 graden ‘s nachts. In Jeruzalem zullen de temperaturen overdag 26 graden Celsius bereiken en ‘s nachts dalen tot 23 graden, terwijl in de meest zuidelijke stad van Eilat het weer overdag 33 graden en’ s nachts 23 graden zal zijn.

Volgens het Meteo-Tech meteorologisch bedrijf zullen de noordoostelijke wind en de noordwestelijke wind in de Middellandse Zee een snelheid bereiken van maximaal 30 km / u, terwijl de golven een hoogte kunnen bereiken tot 90 cm.

Advertentie (4)