Tel Aviv start met openbaar vervoer op sjabbat

Ter illustratie. Screenshot Twitter

De gemeente Tel Aviv-Yafo heeft afgelopen donderdag aangekondigd dat het tegen het einde van het jaar een gratis openbaar vervoersysteem in de stad en de omliggende gebieden gaat exploiteren.

Het gratis openbaar vervoer zal beschikbaar zijn van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag, de sjabbat, wanneer het gewone openbaar vervoer niet beschikbaar is.

Het weekend-transportnetwerk zal Tel Aviv verbinden met de omliggende steden wat mogelijk wordt gemaakt door de samenwerking met gemeenten, zoals Ramat HaSharon, Givatayim en Kiryat Ono, zei de woordvoerder van onze favoriete stad. De bussen zijn gratis beschikbaar voor iedereen, in ieder geval in de beginfase.

Het intercity-netwerk zal bestaan ​​uit zeven buslijnen die het grootstedelijk gebied van Tel Aviv zullen bestrijken. Frequenties en routes worden bepaald door de verschillende gemeentelijke autoriteiten en real-time informatie. Schema’s worden via de gemeenschappelijke transport-app’s (zoals Moovit) aan gebruikers meegedeeld zodra het project van start gaat.

De gemeente zei dat het Financieel Comité deze week een initiële begroting heeft goedgekeurd voor ongeveer NIS 1,5 miljoen (€ 440.000) voor het systeem tegen eind 2019. De jaarlijkse kosten worden geschat op NIS 12,5 miljoen (€ 3.2 miljoen) en het budget zal naar verwachting groeien zodra andere steden zich zullen aansluiten, zei de stad in een verklaring.

“Het project krijgt al grote belangstelling en zal naar verwachting een geschikte transportoplossing bieden voor de ongeveer vier miljoen inwoners ban het grootstedelijk gebied”, zei de stad.

“Het grootstedelijke transportnetwerk is de nieuwste toevoeging aan de bestaande weekend-transportmethoden, waaronder de Sherut-taxi’s, georganiseerd door het ministerie van Transport, en de gedeelde gemeentelijke auto-deel initiatieven zoals AutoTel en Tel-O-Fun”, aldus burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv.

“Het transportnetwerk zal een oplossing bieden voor de vraag van het publiek naar transport gedurende het weekend en daarmee bijdragen aan het verlagen van de kosten van levensonderhoud, het verlichten van transport- en parkeerproblemen en het mogelijk maken van mobiliteit voor bewoners die geen eigen auto hebben.”

“Deze oplossing biedt gelijke mobiliteit, 24/7 voor de hele bevolking, inclusief degenen die geen privéauto of rijbewijs hebben. Het hoogtepunt van dit project is de samenwerking tussen de autoriteiten in het grootstedelijk gebied, waarvan de bewoners tijdens de weekenden vrij kunnen reizen door de steden die deelnemen aan de onderneming”, zei Meital Lehavi, loco-burgemeester van Tel Aviv-Yafo en verantwoordelijk voor het openbaar vervoer.

Het initiatief kwam toen verschillende steden in Israël hun intentie aankondigden om openbaar vervoer op sjabbat mogelijk te maken. De stad Tiberias begon eerder dit jaar met een dergelijk systeem.

Advertentie (4)