IDF opperbevelhebber: Iran is Israels directe vijand

IDF opperbevelhebber Aviv Kochavi ( Foto: IDF Spokesperson’s Unit )

In zijn eerste openbare opmerkingen in reactie op het mogelijke onderzoek door het Internationaal Strafhof naar beschuldigingen van oorlogsmisdaden, zag Kochavi de moraliteit en aanhoudende inspanningen van Israël om gevechten te vermijden als de noodzakelijke ethische basis om zelfs in stedelijke gebieden maximale kracht in te zetten.

“Israël is een fenomenaal succes en het is de rol van de strijdkrachten om veiligheid en bescherming te bieden,” zei Kochavi tijdens ​​een bijeenkomst nabij Tel Aviv woensdag.

“Het uiteindelijke doel is om onze vijanden het gevoel van wanhoop en twijfel bij te brengen in hun vermogen om hun agressieve doelen te bereiken,” zei de militaire chef.

“Wapens worden verplaatst van Irak naar Syrië en van Iran naar de Gazastrook,” zei de baas van de IDF, eraan toevoegend dat Israël een geheime lopende operatie uitvoert die gericht is op het voorkomen van sjiitische militie-verschansing in Syrië en de dreiging van precieze raketten vanuit Syrie richting Israel.

Eraan toevoegend: “Iran blijft precieze raketten produceren die Israël kunnen bereiken en heeft een militaire industrie die groter is dan de onze,” zei Kochavi en voegde eraan toe dat Iran tot nu toe geen represailles heeft genomen tegen Israëls acties en dat “hoewel er een onwaarschijnlijke mogelijkheid is voor directe conflict met Iran”we ons er op voorbereiden, maar we moedigen het niet aan.”

De generaal noemde Iran de directe vijand van Israël en zei: “We moeten onze inspanningen voortzetten om Iraanse wapens uit Syrië te verwijderen en het zou beter zijn als we niet de enigen waren geweest die bij die inspanning betrokken waren”.

Over de situatie Gaza zei Kochavi dat Hamas zich concentreert op het verbeteren van de toestand van burgers. “Er is een sterke wil bij Hamas om geen escalatie van spanningen teweeg te brengen en het was de islamitische Jihad onder leiding van zijn nu overleden commandant Baha Abu al-Ata (omgekomen bij een gerichte IDF aanval) die verantwoordelijk waren voor de overgrote meerderheid van de aanvallen op Israël in het afgelopen jaar:”

De stafchef zei verder dat Hamas opnieuw de gebeurtenissen in de Strip controleert en Israel met behulp van Egypte enkele van de beperkingen die aan Gazanen worden opgelegd, kan opheffen en tegelijkertijd de veiligheid en beveiliging van Israëli’s langs de grens met Gaza kan waarborgen.

“Dit is een overheidsbeleid en ik steun het volledig. Ik geloof dat het het gebied tot rust kan brengen”, zei Kochavi.