Palestijnen mogen van de UN schadevergoeding van Israel eisen “voor bezetting van hun land”

Screenshot van de uitslag van de stemming

Met instemming van Nederland en de overige EU landen heeft de Verenigde Naties een resolutie aangenomen waardoor de Palestijnen schadevergoeding van Israel kunnen eisen voor verlies van hun “natuurlijke hulpbronnen” door de “bezetting van Oost Jeruzalem, de Westbank en de Golan”.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties keurde met 160 stemmen voor en 6 tegen, met 15 onthoudingen, een jaarlijkse resolutie goed genaamd “Permanente soevereiniteit van het Palestijnse volk en van de Arabische bevolking in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem en in de bezette Syrische Golan over hun natuurlijke hulpbronnen.”

Deze resolutie was slechts één van de 17 jaarlijkse pro-Palestijnse en anti-Israëlische resoluties die de UNGA deze maand heeft goedgekeurd. De UNGA zal deze maand nog over ten minste twee andere soortgelijke anti Israel resoluties stemmen.

Bij de voorstemmers waren alle EU landen inclusief Nederland.

De zes landen die tegenstemden waren: Canada, Israël, Marshalleilanden, Micronesië, Nauru en de Verenigde Staten.

De 15 landen die zich onthielden van stemming waren: Australië, Brazilië, Cameron, Ivoorkust, Guatemala, Honduras, Kiribati, Papoea-Nieuw-Guinea, Rwanda, Samoa, Salomonseilanden, Togo, Tonga, Tuvalu en Vanuatu.

De tekst bevestigde de rechten van de Palestijnen en Syriërs op de Golan op de “natuurlijke hulpbronnen, waaronder land-, water- en energiebronnen.”

Het erkende ‘het recht van het Palestijnse volk om restitutie te vorderen als gevolg van “uitbuiting, schade, verlies of uitputting of bedreiging” van hun natuurlijke hulpbronnen als gevolg van illegale maatregelen van Israël, de bezettende macht en Israëlische kolonisten in het bezette Palestijnse gebied. , inclusief Oost-Jeruzalem, aldus luidt de tekst van de resolutie.

Verder verklaarde de resolutie dat de veiligheidsbarrière van Israël illegaal is en riep het Israël op “alle beleid en maatregelen gericht op de wijziging van het karakter en de status van het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, onmiddellijk en volledig te staken.”

Ook moet Israël moet een einde maken aan het “dumpen van allerlei soorten afvalstoffen, in het bezette Palestijnse gebied, inclusief Oost-Jeruzalem, en in de bezette Syrische Golan”, aldus de resolutie.

Israel moet ook stoppen met het vernietigen van Palestijnse huizen en de vitale Palestijnse infrastructuur.

De resolutie riep ook de VN-lidstaten op om het grondgebied over de groene lijn van vóór 1967 niet als behorende bij Israel te beschouwen.

Advertentie (4)