Piloot El Al-toestel dat voor paniek in Londen zorgde: ‘Ik kreeg bijna een hartaanval’

Het bewuste El Al-vliegtuig na landing in de Verenigde Staten. Screenshot: Twitter

De piloot van een door El Al verkochte Boeing 767 dat vanuit Israël onderweg was naar de Verenigde Staten en zondagochtend vroeg in Londen voor schrik zorgde, heeft beschreven hoe hij reageerde en schrok toen hij plotseling twee RAF straaljagers naast hem zag vliegen.

‘Het kostte ons ongeveer 10 minuten om te beseffen dat de radio niet werkte en daarna ongeveer 10 minuten om dat probleem op te lossen,’ vertelde piloot Steven Giordano aan de BBC.

Dat zorgde ervoor dat de Royal Air Force twee straaljagers naar het vliegtuig stuurde die zo snel vlogen dat er een harde knal te horen was. Veel inwoners in Londen werden uit hun slaap gewekt en sommige waren bang dat er opnieuw sprake was van een terreuraanslag.

Het El Al-vliegtuig, dat volgens de Ynet-nieuwssite aan een Duits bedrijf was verkocht, vertrok van Ben Gurion Airport op weg naar Portsmouth, New Hampshire, in de Verenigde Staten. Onderweg, rond 04:00 uur ‘s ochtends, reageerde het niet op de oproepen van de Britse luchtverkeersleiding om contact op te nemen, vanwege een storing in het communicatiesysteem.

Er werden toen door de RAF twee Typhoon straaljagers van de Royal Air Force-basis in Coningsby naar het El Al toestel gestuurd, meldden Britse media. Nadat de communicatie met het vliegtuig was hersteld, ging de vlucht zoals gepland verder naar de Verenigde Staten en keerden de straaljagers terug naar hun basis.

‘Verbazingwekkend hoe snel de RAF reageerde. Ik complimenteer hen daarvoor,’ zei El Al captain Giordano. Hij voegde daar aan toe dat hij en zijn bemanning bezig waren om de communicatie te herstellen en de straaljagers nog niet hadden opgemerkt. ‘Ik keek naar links en kreeg bijna een hartaanval toen ik er eentje zo dichtbij zag,’ zei hij. ‘We flitsten met onze landingslichten om te laten weten dat we ze hadden opgemerkt. Daarna maakten we radiocontact met de straaljagers. Ze bleven ongeveer vijf minuten bij ons’.

Maar terwijl het incident veilig eindigde, eindigde het zeker niet stil. De RAF straaljagers hadden toestemming om sneller te gaan dan het geluid om het niet reagerende El Al vliegtuig te onderscheppen, waardoor op het moment dat ze door de geluidsbarrière vlogen, er een luide knal was te horen die veel inwoners van de Britse hoofdstad wakker maakten.

Vele deelden vervolgens hun ervaringen op sociale media en met Britse media, samen met video’s van het incident waarin de harde knal te horen was.