Tientallen Israeli’s zijn recentelijk in Europa gearresteerd voor smokkelen ‘qat’ drugs

Qat. Screenshot YouTube

De Israëlische georganiseerde misdaad betalen veelal jonge, arme Israeli’s om qat naar Europese landen te smokkelen, wat ertoe heeft geleidt dat tientallen Israëli’s zijn gearresteerd. Sommigen van hen hebben lange gevangenisstraffen in het buitenland gekregen. Een zorgwekkende situatie.

Hoewel qat illegaal is in de meeste Europese landen, zijn er geen beperkingen op de verkoop of distributie ervan in Israël en wordt het vaak gebruikt door de Jemenitische en Ethiopische gemeenschappen van het land.

Qat-bladeren bevatten twee amfetaminen, cathinone en cathine. Onder de positieve effecten zijn een gevoel van euforie, verhoogde alertheid en verlichting van vermoeidheid. Ze vormen echter ook verschillende gezondheidsrisico’s, waaronder depressie, prikkelbaarheid, verhoogde bloeddruk en hartslag, verlies van eetlust en slapeloosheid.

Deze situatie biedt een lucratieve mogelijkheid voor criminelen, meldde de Israëlische Channel 12 nieuwszender.

Sinds het begin van het jaar zijn naar verluidt enkele honderden Israëliërs, waaronder veel jongeren afkomstig uit arme families (25% van de Israëli’s leven onder de armoede grens), geronseld om koffers vol qat naar het buitenland te smokkelen. Niet iedereen was zich bewust van de ernst van de misdaad, omdat het in eigen land legaal is. De geronselden ontvingen een betaling van 580 tot 1.440 dollar.

Gedurende de afgelopen maanden zijn er 73 Israeli’s gearresteerd en sommigen van hen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf. Van de gedetineerde waren 25 vrouwen en acht minderjarigen van 15-17 jaar, aldus Channel 12.

Belastingautoriteiten en luchthavenpolitie in Israël zijn niet bevoegd de smokkelaars te stoppen om Israël te verlaten.

Sima Duvdevani, hoofd van de afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Israeli’s in het buitenland, vertelde Channel 12 dat de smokkeltrend zich naar bijna elk Europees land voordoet en dat er grote hoeveelheden qat bij betrokken zijn. Waarbij het aantal jonge mensen dat hierbij betrokken is ernstig toeneemt.

“Vandaag begrijpen we dat de Europeanen niet zo vergevingsgezind meer zijn”, zei Duvdevani. “We hebben het over lange gevangenisstraffen van drie of vier maanden, zelfs een half jaar.” Een Israëlische burger is in Turkije zelfs tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Verder zijn er Israëli’s in gevangenissen voor het smokkelen van qat in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere landen.

In Nederland wordt de drugs vooral gebruikt door de Somalische gemeenschap in ons land. Voor Somaliërs, Ethiopiërs en Jemenieten is het gebruik van qat zo normaal als het drinken van een kopje koffie.

Er wonen in Israel 150.000 Ethiopische Joden en 550.000 Jemenitische Joden, wiens ouders of (over)grootouders vanuit Jemen naar Israel zijn gevlucht.

Gezien de omvang van deze groepen in Israel, ligt het niet in de lijn der verwachting dat er in Israel een verbod op qat gaat komen, blijkt uit navraag van onze redactie bij een Israëlische journalist. De huidige trend in Israel is meer richting het legaliseren van wat wij in Nederland softdrugs noemen.

Advertentie (4)