Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Oude Likud logo. Screenshot YouTube

Gideon Sa’ar gaf de aftrap: Likud MK Gideon Sa’ar trapte zijn campagne voor het Likud-partijleiderschap maandagavond af door een groep van ongeveer 1.000 supporters te vertellen dat Netanyahu geen manier heeft om een ​​nieuwe regering te vormen, dus, hij is de leider die zij moeten kiezen zodat Likud een regering kan vormen.

  • De aftrap plaatste Sa’ar dinsdagochtend op de voorpagina van de belangrijkste dagbladen van Israël en leverde hem een ​​kleine hoeveelheid media-aandacht op, alhoewel de voormalige minister al een tijdje als de grootste uitdager van Netanyahu wordt gepresenteerd.
  • Haaretz merkt de lof op die Sa’ar op over Netanyahu uitstrooide, door hem een ​​van de groten van de partij te noemen, maar voegde eraan toe dat “iedereen met ogen in zijn hoofd weet dat hij geen regering kan vormen.”
  • Yaron Avraham van Channel 12 schrijft dat ‘het lijkt alsof Sa’ar daadwerkelijk wat vaart heeft gekregen’, voorspellend dat hij de kloof zal dichten nadat interne polls Netanyahu aan de leiding lieten zien.

Sa’ar supporters: kijkend door de zaal, inventariseert Globes alle grote namen daar en komt met een minder dan met sterren bezaaide lijst van “Yoav Kisch, Haim Katz, Michal Shir en Itai Atia. Er waren ook voormalige MK’s Yehuda Glick, Yehiel Hazan en Norit Koren. ”

  • Niet gezien, maar misschien op de langzaam groeiende lijst van Sa’ar-supporters staat Likud royalty Benny Begin, die Army Radio vertelde dat Netanyahu moet aftreden.
  • Aan de andere kant meldt KAN dat Knesset voorzitter Yuli Edelstein in het geheim Netanyahu steunt en zijn ondergeschikten op pad stuurt om steun voor Netanyahu te vergaren terwijl hij zelf zijn mond dicht houdt.
  • En een andere Katz, minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz, vertelt Ynet dat Sa’ar een “ballon is die volgende week uit elkaar zal knallen”.

Gooi een hond in de strijd: Yedioth Ahronoth schrijft dat Sa’ar werd begroet met gezangen van “Gideon Sa’ar King van Israël”, maar “het zal niet gemakkelijk zijn om de premier te verslaan. ”

  • De krant doet echter schijnbaar wat het kan om te helpen, met een foto van een lachende Sa’ar en blije supporters , naast een kleinere wazige persoon die zijn handen op een foto van een geërgerd uitziende Netanyahu legt.
  • “Er is de laatste dagen iets gebeurd. Sa’ar heeft de steun gekregen van burgemeesters en lokale partijhoofden, vijf MK’s hebben zich naast hem opgesteld, ”schrijft Yuval Karni van Yedioth, eraan toevoegend dat degenen die in de rij staan niets te winnen en alles te verliezen. (Dat zou natuurlijk veranderen als Sa’ar de overwinning zou halen.)
  • Joshua Breiner van Haaretz schrijft dat het enige zure moment van het evenement de 20 vreemde pro-Netanyahu-demonstranten buiten de hal waren, hoewel hij ze een “bijzaak noemt vergeleken met de warme omhelzing binnenin”.
  • Voor de Netanyahu steunende Israel Hayom waren die demonstranten een van de belangrijkste evenementen, en het bewijst dat sommigen erin slaagden om binnen te komen voordat ze eruit werden geschopt maar de krant laat het relatief kleine aantal voor het gemak maar weg.
  • Terwijl andere kranten Sa’ar vrij prominent op hun voorpagina’s plaatsen, krijgt de campagne slechts een klein vakje op de bodem van Israel Hayom’s pagina 1 en beschouwt de krant het allemaal als een bijzaak op basis van een citaat van Netanyahu met de tekst: “We zullen winnen.”

Zuiver ons van de ‘linksen’: inderdaad wordt van Netanyahu voorspeld dat hij Sa’ar zal verslaan, ondanks wat een omhelzing van Sa’ar lijkt te zijn uit anti-Netanyahu-hoeken van de media.

  • Volgens Sa’ar-aanhangers zal hij ook worden geholpen door zaken van de bureaucraten van de partij, die schijnbaar de partij van anti-Netanyahu-leden hebben geruimd.
  • Ze hebben zich gericht op de Likudnikim Hahadashim (nieuwe Likudniks), een groep die enkele jaren geleden is opgericht om een ​​robuustere anti-Netanyahu-flank binnen de factie te creëren.
  • Kanaal 12 meldt dat MK’s Shir en Sharren Haskel onder degenen die in afwachting van een beroep uit de partij werden geschopt, ondanks dat geen van beiden verbonden zijn met de groep, maar beiden wel Sa’ar steunen.
  • Israel Hayom meldt dat Kisch tweette dat “het lijkt dat het Likud hoofdkantoor heeft besloten dat er geen regels zijn, alles is toegestaan ​​en er is geen democratie. Ze besloten wie er mag stemmen, ‘maar schrapten het later en tweeten een meer gematigde verklaring die de mogelijkheid bood dat het een vergissing was.
  • Nir Hirshman, de organisator van de nieuwe Likudniks, is minder diplomatiek: “Dit gedrag van het Likud-management is corrupt. Als dit waar is en ze veel leden verwijderen, is dit een poging om de voorverkiezingen te stelen. “
  • Kikar Hashabbat, die weinig doet om zijn gevoelens ook te verbergen, schrijft dat degenen die werden verwijderd “in het verleden bewezen hebben uitgesproken linkse mensen te zijn die zich achter Gideon Sa’ar hebben opgesteld.”
  • Dezelfde complottheorie wordt getweet door (ja, daar is ie weer) Yair Netanyahu, die beweert dat nieuwe Likudnik-leden “Trojaanse paarden” van Meretz en Labour zijn.

Bibi 2.0: Sa’ar lijkt die moeilijkheden te proberen te overwinnen door enkele van Netanyahu’s eigen trucs te lenen. Op dinsdag zal de interne rechtbank van de partij naar verwachting beslissen over de eis van Sa’ar om camera’s in stembureaus te plaatsen om eventuele stemfraude te stoppen, wat heel erg lijkt op de eigen camera’s van Netanyahu in de laatste campagne, meldt Walla.

  • “De petitie citeert Netanyahu zelf over de noodzaak van camera’s om de verkiezingen onbezoedeld te houden”, schrijft Walla’s Tal Shalev.
  • Sommigen hebben ook opgemerkt dat de Sa’ar-slogan ‘Only Sa’ar Can’ rechtstreeks leent aan de populaire slogan van de Likud uit 1988 ‘Only Likud Can’, die sindsdien onuitwisbaar is geassocieerd met Netanyahu (je kunt hem zien als een beetje speler 1:32 in deze advertentie).

Er zijn ook andere partijen actief in de komende verkiezingen, zo lijkt het: een daarvan is Meretz, die maandag besloot om zijn primairy te annuleren, en overweegt de relatie met Democratische kampleden Stav Shaffir en Yair Golan te verlagen.

  • “Het is niet duidelijk dat er een electorale rechtvaardiging is om Shaffir op nummer 2 te hebben en Golan op nummer 3,” zegt een bron van Meretz tegen Haaretz over de voormalige protestleider en ex-plaatsvervangend hoofd van de IDF. “In de laatste ronde was [Ehud] Barak de grote naam. Nu is Barak niet in beeld, en we moeten zien welke waarde Shaffir en Golan brengen. “
  • Nati Yefet van Zman Yisrael schrijft over Shaffir: “In het beste geval, als ze op de vijfde of zesde plaats op de nieuwe lijst van het Democratische kamp wordt gezet, duurt een periode van spanningen voor haar tot de nacht van 2 maart, wanneer ze erachter komt dat ondanks haar populariteit aan de linkerkant, ze na zeven jaar gedwongen zal zijn om de Knesset te verlaten. ”
  • ‘Golan zal dat niet eens begrijpen. Zijn kansen om terug te keren na deze verkiezingen zijn klein en hij zal het moeten doen met het verlaten van de Knesset na deze bliksemsessie of opnieuw zich in de toekomst verkiesbaar stellen, “voegt hij eraan toe.
  • Kanaal 13 merkt op dat Labour nog steeds geen fusie met Meretz uitsluit, hoewel beide partijen willen wachten om te zien of uit peilingen blijkt dat ze allebei de kiesdrempel overschrijden zonder eerst aan te sluiten.
  • Nadat Blauw en Wit nr. 2 Yair Lapid zijn vraag naar een rotatie met partijhoofd Benny Gantz liet vallen, verloor Likud een van zijn belangrijkste gesprekspunten, maar het lijkt nog steeds op zoek te zijn naar manieren om Lapid aan te vallen. Op dinsdag meldt het dat Lapid de “grond” -operaties zal uitvoeren in plaats van Gabi Ashkenazi.

Rechts afslaan: aan de andere kant van het gangpad heeft een advertentie voor Nieuw Rechts met alleen Naftali Bennett en niet Ayelet Shaked wat gezoem en veel krassen op het hoofd gegenereerd.

  • Walla meldt dat Shaked nog niet heeft besloten of ze zal terugkeren naar de partij, die schijnbaar weer wordt gerund door Bennett, die het paar in april rechtstreeks uit de Knesset leidde. Deze keer proberen ze echter stoelen te stelen, niet van Likud maar van Yisrael Beytenu en aanhangers van Blauw en Wit die vrezen dat de partijen te ver naar links zijn gegaan.

Assen van het kwaad: en hier zijn een paar curieuze feitjes voor uw leesplezier:

  • In Mosaic probeert Martin Kramer de mythe te verifiëren dat het Israëlisch-Palestijnse vredesproces is geboren in kamer 16 van het American Colony Hotel. Spoiler alert: Dat deed het niet (volgens hem).
  • ToI’s Amanda Borschel-Dan geeft een voorproefje van een vondst in de buurt van Ashkelon die een aantal oude vissaus blootlegde, een Romeinse delicatesse van vroeger.
  • Julie Gruenbaum Fax schrijft in de Forward over hoe de recente plundering van een synagoge in Beverly Hills verschrikkelijk was, maar misschien geen haatmisdrijf is.
  • Haatmisdaad of niet, Joden in New York en New Jersey volgen bijllessen voor zelfverdediging om ervoor te zorgen dat ze niet op het hakblok worden gezet, meldt Doree Lewack van The New York Post.

Advertentie (4)