Het sociale leven in Israel komt zo goed als stil te liggen na verbod op groepen van meer dan 100 mensen

Inhuldigings ceremonie in de Knesset. Foto Knesset.

De nieuwe maatregel in Israel tegen verspreiding van het coronavirus, zal het sociale leven in Israel zo goed als doen stil leggen nu er geen groepen van meer dan 100 personen zijn toegestaan.

Sportwedstrijden zullen zonder publiek worden gespeeld of zelfs worden afgelast.

Theaters en bioscopen in het hele land worden geconfronteerd met sluitingen, en beperkingen en enorme verliezen te midden van het verbod van meer dan 100 mensen.

Het Cameri Theater in Tel Aviv zei dat het alle voorstellingen tot nader order had geannuleerd. Habima, het nationale theater, zei dat het in afwachting was van instructies van het Ministerie van Cultuur voordat het wijzigingen aanbracht in het programma.

De Cinema City bioscoopketen vertelde Channel 12 dat het films alleen nog voor een publiek van 100 mensen in iedere zaal zal vertonen.

Synagoge diensten van meer dan 100 personen zijn verboden, hetzelfde geldt voor restaurants en cafés. Terrassen waar meer dan 100 personen kunnen zitten moeten worden opgesplitst of, indien dat niet mogelijk is, worden gesloten.

Sportscholen mogen niet meer dan 100 personen tegelijk binnen hebben, hetgeen voor een aantal van hen grote verliezen zal meebrengen.

De ceremonie op de avond voor Onafhankelijkheidsdag op 28 april, waarbij fakkels worden ontstoken ter herrinering aan hen die zijn gesneuveld, zal zonder publiek plaatsvinden en worden uitgezonden via internet en televisie.

Over de festiviteiten op Onafhankelijkheidsdag zelf is nog geen besluit genomen, maar men heeft laten dat wanneer de situatie rond het virus niet verbeterd alle festiviteiten zullen worden afgelast.

Dat zou dan voor het eerst in het 72-jarig bestaan van Israel zijn.

En dan zijn er nog de vele familiefeesten zoals trouwerijen, barmitswa’s en batmitswa’s waar normaal gesproken meer dan 100 personen bij aanwezig zijn.

Velen hebben hun trouwerij uitgesteld, anderen hebben besloten tot 100 gasten toe te staan. Voor Israelis is dit een enorme aderlating omdat deze familiefeesten altijd door honderden gasten uit binnen-en buitenland worden bezocht.

Hierdoor zullen er grote problemen ontstaan voor de exploitanten van evenementenhallen, die daar voor worden gebruikt.

Er gelden nog geen beperkingen voor bedrijven die meer dan 100 personen in een ruimte laten werken.

Wel wordt er door de overheid op aangedrongen zoveel mogelijk vanuit huis te werken.

De effecten daarvan zijn merkbaar op de anders zo overvolle snelwegen, die nu tijdens de spitsuren aanmerkelijk rustiger zijn.

Dan zijn er nog de in Israel o zo populaire shoppingmalls, en plek om vrienden en familie te ontmoeten, te eten en soms ook nog inkopen te doen.

Management van de shoppingmalls is gevraagd er voor te zorgen dat bezoekers worden verspreid zodat er geen opeenhoping van mensen is op een bepaalde plek.

Ook hier zijn de effecten van het virus merkbaar, parkeerterreinen zijn aanmerkelijk leger.

Ala laatste de inhuldiging van de 120 Knesset leden komende maandag. In principe overschrijd de Knesset de limiet van 100 personen. Bezoekers zullen er niet bij aanwezig zijn, of de inhuldiging in een keer wordt gedaan of wordt opgesplitst in twee groepen,i is aan de voorzitter om te beslissen, mogelijk zal het in twee gedeelten worden gedaan.

Advertentie (4)