Israël valt onderzoekscentrum aan voor chemische wapens in Syrië

Een van de aanvallen de afgelopen nacht. Screenshot tv

De Israëlische luchtaanvallen afgelopen nacht waren gericht op een onderzoekscentrum en een militaire basis in Syrië waar Iraanse milities zijn gevestigd. Volgens Syrische media is dit de vijfde aanval in twee weken. Verdere luchtaanvallen door niet-geïdentificeerde vliegtuigen op Iraanse milities werden kort daarna gemeld nabij de grens tussen Syrië en Irak.

Het doelwit van de aanvallen was onder andere het Syrische Centrum voor Wetenschappelijke Studies en Onderzoek. Een van de vele faciliteiten waarvan westerse inlichtingen- en oppositiebronnen vermoeden dat Syrië met de hulp van Iraanse onderzoekers werkt aan de ontwikkeling van chemische wapens.

Syrië wordt er van beschuldigd meerdere keren chemische wapens te hebben gebruikt tegen burgers in de burgeroorlog die al negen jaar duurt en aan 400.000 mensen het leven heeft gekost.

Een bron van het Syrische leger vertelde aan het Syrische staatspersbureau SANA dat “vijandige vliegtuigen” uit Al-Thawrah, ten zuidoosten van Aleppo, militaire depots in het gebied van Al-Safira aanvielen. Als reactie hierop werd de Syrische luchtverdediging geactiveerd. SANA meldde eerder al dat het wetenschappelijk onderzoekscentrum in Aleppo het doelwit was van de aanvallen.

Ongeveer 12 raketten werden tijdens de luchtaanvallen afgevuurd op het Syrian Scientific Studies and Research Center in Aleppo, meldde Al-Arabiya. Bronnen voor Al-Arabiya voegden eraan toe dat vijf van de raketten het onderzoekscentrum raakten en ‘het volledig vernietigden’.

“Krachtige explosies” waren ook te horen vanuit de stad Al-Mayadeen naar Al-Bukamal. Meer dan 15 explosies waren te horen ten oosten van de Eufraat tijdens aanvallen door niet-geïdentificeerde vliegtuigen op maandagavond, volgens de lokale nieuwsbron DeirEzzor24.

De Israëlische luchtmacht valt voortdurend militaire doelen aan in Syrië van de Iraanse Revolutionaire Garde, buitenlandse sjiitische milities, Hezbollah en het Syrische leger. Daarbij worden wapenpakhuizen, wapenfabrieken, grond-lucht raketbatterijen en observatieposten langs de Israëlische grens.