Experimentele F-35i in Israël geland

De experimentele F-35i. Foto Israel Air Force

De enige experimentele F-35i stealth-straaljager van de Israëlische luchtmacht, die zal fungeren als testbed voor de geplande aanpassingen van het land, is geland op de luchtmachtbasis Tel Nof.

De experimentele F-35i “is de enige ter wereld en uniek voor de IAF”, vertelde een bron bij de luchtmacht, eraan toevoegend dat Israël dit vliegtuig wilde hebben zodat het unieke Israëlische technologie erin zou kunnen testen, integreren en certificeren.

De testvariant van de F-35i wordt gestationeerd bij het Flight Testing Center (FTC) Squadron van de IAF, wat voor het eerst in 14 jaar betekent dat een straaljager met geavanceerde experimentele mogelijkheden zal worden gevlogen door twee operationele F-35i piloten die zich bij het squadron hebben gevoegd en die momenteel in de afrondende fase zijn van hun training om testpiloot te worden.

De FTC is verantwoordelijk voor alle proeven en het testen van het ​​vliegtuig met wapens, integratie van luchtvaartelektronica en meer.

“De ‘Adir’-divisie zal een centrale rol spelen in de toekomstige operationele activiteiten van de IAF”, zei luitenant-kolonel Y. commandant van het FTC Squadron. “Daarom begrijpen we de noodzaak om het te testen en zijn wapensystemen aan te passen aan de operationele realiteit in het veld. De experimentele F-35i zal fungeren als de belangrijkste bouwsteen voor het verwerven van nieuwe vliegcapaciteiten en onafhankelijke installatie van munitie mogelijk maken”.

De F-35i Adir toestellen die Israël op dit moment al bezit, zijn op maat gemaakt volgens de eigen specificaties van Israël en ingebed met door Israël gemaakte elektronische oorlogsvoering pods en Israëlische wapens.

Volgens de Israëlische luchtmacht is dit experimentele F-35i-model ‘het eerste in zijn soort in de wereld’ omdat het niet alleen specifieke systemen en beperkte operationele capaciteiten onderzoekt, maar ook geavanceerde aero-mechanische testmogelijkheden en volledige operationele capaciteiten heeft die, indien nodig, kan worden omgezet van een testvliegtuig naar een operationeel vliegtuig.

De IAF heeft momenteel 27 F-35i Adir vliegtuigen en zal dit komende jaren uitbreiden tot drie volledige squadrons van de geavanceerde jet met in totaal 50 vliegtuigen. De IAF overweegt nu ook om 25 F-35’s extra aan te schaffen zodat de Joodse Staat dan in totaal 75 stealth-straaljagers zal hebben.

De luchtmacht was de eerste die de F-35 in de strijd gebruikte in 2018, slechts enkele maanden nadat het het toestel operationeel had verklaard.

“De nu gearriveerde Adir F-35i, bestemd voor vliegexperimenten, zal de onafhankelijkheid van de IAF enorm verrijken bij het verbeteren van de divisie van vliegtuigen van de vijfde generatie”, aldus de IAF.

De mogelijkheden die Israël nu heeft om de F-35 die het in zijn bezit heeft en nog verwacht, aan te passen geeft Israël de kans haar luchtovermacht te behouden, gezien in het licht can de toestemming van de USA om ook de Emiraten en Bahrein F-35 vliegtuigen te leveren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!