IDF legerchef verdedigt censuur omtrent dood van Tomer Eiges

Tomer Eiges in niet gedateerde foto.

De chef van de Israëlische generale staf Aviv Kohavi verdedigde woensdag het besluit van de IDF om informatie over de dood van Tomer Eiges (25) een inlichtingenofficier in de militaire gevangenis, te censureren. Eiges werd vastgehouden wegens ernstige nationale veiligheidsmisdrijven.

Hoewel het leger sindsdien delen van het spreekverbod met betrekking tot de zaak heeft opgeheven, kunnen in de Israëlische media veel details nog steeds niet kunnen worden gepubliceerd. Waaronder de identiteit van de officier en de specifieke aard van zijn vermeende misdaden.

Wel wordt zijn naam op grote schaal online gedeeld nadat deze onbedoeld werd onthuld in een chatroom van gevangenispersoneel.

Eiges werd vorig jaar gearresteerd en in september aangeklaagd. Hij was nog niet veroordeeld, maar zat in de gevangenis terwijl zijn advocaten en militaire aanklagers aan het onderhandelen waren over een mogelijke pleidooiovereenkomst. In de nacht van 16 mei werd hij in ernstige toestand in zijn cel gevonden en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij enkele uren later dood werd verklaard.

Hoewel er autopsie werd uitgevoerd – met een arts namens de familie aanwezig – is er volgens de IDF nog geen officiële doodsoorzaak vastgesteld. Militaire functionarissen geven aan dat het om zelfmoord gaat, maar nabestaanden van Eiges betwijfelen of hij daartoe in staat was.

In zijn toespraak zei Kohavi dat de officier bijna schade had toegebracht aan een staatsgeheim, maar dat de schade op het laatste moment werd voorkomen.

“De officier van de militaire inlichtingendienst was mijn soldaat. De officier van de militaire inlichtingendienst was een soldaat voor ons allemaal, ook al pleegde hij een zeer ernstige misdaad. Hij pleegde ze bewust. Hij pleegde ze opzettelijk, om redenen die ik niet kan beschrijven. Het spijt me heel erg’, zei Kohavi.

Eerder deze week zei het leger dat Tomer Eiges alleen had gewerkt en niet had gehandeld namens een buitenlandse regering of voor financieel gewin of uit ideologie, maar uit niet-gespecificeerde ‘persoonlijke motivaties’.

“De officier werkte mee aan zijn ondervraging en gaf de meeste daden toe waarvan hij werd beschuldigd”, aldus het leger.

De IDF zei dat de officier niet in eenzame opsluiting zat op het moment van zijn dood, maar in een normale cel met andere gevangenen. De IDF voegde eraan toe dat de officier in de gevangenis kon zijn familie en vrienden kon spreken en zien.

Na de dood van de Eiges werden twee interne onderzoeken naar de zaak gestart binnen het IDF-directoraat voor mankracht, een van hen keek naar het specifieke geval van de soldaat en een ander keek meer in het algemeen naar het gevangenissysteem van het leger, met name “gevangenen met speciale kenmerken”, de zei IDF.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)