Egypte bemiddelt tussen Israël en Hamas over gevangenenruil

Hadar Goldin, Oron Shaul, Hisham al-Saeed en Avera Mengistu.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is persoonlijk betrokken bij de contacten tussen Israël en Hamas om tot een gevangenenruil te komen. De Egyptenaren hopen dat een dergelijke overeenkomst de weg vrijmaakt voor een langdurige wapenstilstand.

Hamas houdt de lichamen vast van IDF-soldaten Oron Shaul en Hadar Goldin, die omkwamen in de Gazaoorlog van 2014, evenals twee Israëlische burgers, Avera Mengistu en Hisham al-Sayed, die uit eigen beweging naar de Gazastrook kwamen in respectievelijk 2014 en 2015.

Vorige week meldde de aan Hezbollah gelieerde Libanese krant Al-Akhbar dat Hamas de Egyptenaren heeft geïnformeerd dat het bereid is een overeenkomst te sluiten voor de uitwisseling van gevangenen met Israël.

Volgens de berichten is de recente versoepeling door Israël van de beperkingen die zijn opgelegd aan de Gazastrook bedoelt om de Egyptische missie te vergemakkelijken om een gevangenenruil en een wapenstilstand tussen Israël en Hamas te bemiddelen.

Hamas eist de vrijlating van honderden gevangenen, waaronder velen die lange gevangenisstraffen uitzitten voor hun rol bij terroristische aanslagen, in ruil voor de lichamen van de soldaten en de twee Israëlische burgers.

De ruil moet worden gevolgd door een reeks maatregelen door Israël en andere internationale partijen om de humanitaire en economische situatie in de Gazastrook te verbeteren.

Ondanks de berichten over een mogelijke doorbraak, zei Saleh Arouri, vice-voorzitter van het Hamas-politbureau, afgelopen weekend dat er geen “substantiële ontwikkeling” was in de positie van de Israëlische regering in de richting van een overeenkomst voor de uitwisseling van gevangenen.

De bemiddelingspogingen hebben nog geen vooruitgang geboekt, vertelde hij aan het Al Jazeera TV-netwerk.

Hamas heeft de Israëlische pogingen om een uitwisseling van gevangenen te koppelen aan een staakt-het-vuren of het opheffen van de “belegering” in de Gazastrook afgewezen, zei Arouri.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)