Operatie ‘Zomerregen’ van start

Israëlische tanks zijn woensdagochtend vroeg de zuidelijke Gaza strook binnen gereden. Operatie ‘Zomerregen’ moet ervoor zorgen dat de ontvoerde soldaat Gilad Shalit ongedeerd naar huis terugkeert. Intussen is bevestigd dat ook op de Westbank een Israëlisch burger is ontvoerd.

Na twee dagen van vergeefse bemiddelingspogingen om de vrijlating van Shalit te bewerkstelligen, is de IDF overgegaan tot militaire actie. Premier Olmert heeft al verklaard dat het leger ‘extreme acties’ niet zal schuwen om Shalit te bevrijden. Israël heeft inmiddels de controle over het vliegveld van Gaza overgenomen, drie bruggen gebombardeerd en een electriciteitscentrale uitgeschakeld. Langs de grens met Egypte staan 2500 Egyptische grenswachters opgesteld om te voorkomen dat de ontvoerders Shalit het buurland insmokkelen.

"We hebben niet de intentie in Gaza te blijven", sprak premier Olmert vanochtend. "We willen alleen Gilad naar huis brengen." Het is voor het eerst sinds de terugtrekking uit Gaza vorig jaar zomer dat Israëlische troepen het gebied betreden. Bronnen bij Defensie verklaarden dat het binnendringen van Gaza de eerste stap is van operatie ‘Zomerregen’.

Het Popular Resistance Committee, samen met Hamas verantwoordelijk gehouden voor de ontvoering, eist de vrijlating van alle Palestijnse vrouwen en kinderen uit de Israëlische gevangenissen in ruil voor de vrijlating van Shalit. Olmert heeft vanaf het begin benadrukt dat Israël niet onderhandelt met militante groeperingen. Volgens bepaalde bronnen binnen de Palestijnse Autoriteit zou Shalit in redelijk goede gezondheid verkeren en worden vastgehouden in het vluchtelingenkamp van Khan Younis in Zuid-Gaza.

Terwijl het leger zich opmaakt voor de volgende fase van de operatie, is vandaag bevestigd dat ook een andere Israëlische burger is ontvoerd. Eliyahu Yitzhak Asheri uit Itamar op de Westbank wordt sinds zondag vermist. Hij was plan te liften van Beitar Illit bij Bethlehem naar Neveh Tsuf bij Ramallah en is sindsdien niet meer gezien. Een woordvoerder van de militante Popular Resistance Committees heeft voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera verklaard Asheri te hebben ontvoerd. De groep dreigt hem te vermoorden als Israël de operatie in Gaza niet onmiddellijk staakt. Vandaag toonde de PRC het paspoort van Asheri, waarmee de ontvoering is bevestigd.