David Rakia, gedreven door licht en symboliek

Van 1 juli t/m 27 augustus wordt bij Galerie Axel in Leusden een expositie gehouden met schilderijen en grafiek van David Rakia. Voor deze Israëlische kunstenaar is Jeruzalem een oneindige bron van inspiratie, zowel in realistische als symbolische zin. ‘Zijn werk is een niet aflatende poging om de mystieke ervaring te vangen en de band te doorgronden tussen ons bestaan en de kosmos om ons heen.’

De tekenaar, illustrator en schilder David Rakia werd in 1928 geboren in Wenen als David Sternfeld. Als 10-jarige emigreerde hij met zijn familie naar het toenmalige Palestina. In 1948 nam hij deel aan de onafhankelijkheidsoorlog. Zijn broer Dov werd gedood en David werd zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Tijdens zijn lange verblijf aldaar, kwam zijn tekentalent naar boven. Vanaf dat moment stond het voor hem vast dat zijn leven in het teken van de kunst en het spirituele denken zou komen te staan.

Hij werd toegelaten tot de Bezalel School of Art in Jeruzalem en verdiepte zich in het Realisme, Impressionisme en het vroege Expressionisme. Het licht van Van Gogh inspireerde hem, alsmede Kakoschka, Munch en Chagall. Vanaf die tijd was hij er zich van bewust om zijn eigen kleuren te ontwikkelen teneinde tot een verbeelding te komen van zijn kijk op de realiteit. Tussen 1955 en 1960 heeft hij rondgezworven in Europa en verbleef in Antwerpen, Londen, Florence, Amsterdam en Wenen. In Parijs studeerde hij aan de Ecole Des Beaux Arts. Eveneens in Parijs had hij zijn eerste expositie in de Galerie des Beaux Arts. Twee jaar later hing hij tussen de “Jeunes Peintres Sélectionnés” in het Musée d’Art Moderne in Parijs. Vlak daarna krijgt hij zijn eerste expositie in Jeruzalem, alwaar hij zich vanaf 1960 weer vestigt.

Sindsdien ontwikkelt zijn carrière zich stormachtig. Zijn schilderijen hangen in musea en galeries over de hele wereld, zoals Jeruzalem, Florence, Chicago, Tel Aviv, Breda, Frankfurt, Den Haag, Melbourne, Philadelphia, Brussel en Zürich.

Hij begint aan een serie schilderijen waarin de Hebreeuwse letters een belangrijke rol spelen. Deze letters zijn niet alleen een weergave van klanken uit een gesproken taal, maar vertolken ook een getalswaarde (in het Hebreeuws kunnen getallen met letters aangegeven worden). Jeruzalem is een oneindige bron van inspiratie, zowel in realistische als symbolische zin. Naast de bogen, muren en planten krijgen de letters figuratieve en abstracte vormen. Vaak vormt een samenhang van planten, letters en muzieknoten het profiel van de stad Jeruzalem.

Een belangrijk kenmerk in het werk van Rakia is het licht in de achtergrond van zijn werk: soms is het groen, blauw of rood; soms is het geconcentreerd in een cirkel of lijkt het diffuus.

Het is een niet aflatende poging om de mystieke ervaring te vangen en de band te doorgronden tussen ons bestaan en de kosmos om ons heen. Van zijn werk straalt het verlangen uit om middels het schilderen het vernuftige systeem wat zijn bestaan omringt te doorgronden.

Over Rakia is veel geschreven in de media. In 1988 is het eerste boek over hem verschenen. Binnenkort verschijnt er weer een nieuw boek.

De werken die bij Galerie Axel worden geëxposeerd bestrijken een grote periode. Hoewel het geen overzichtstentoonstelling is, zijn er uit vele periodes werken beschikbaar. Het betreft olieverf op doek, op paneel, op papier, monotypes, linoleumdruk, olieverf op banieren (tot 2,50m hoog).

De expositie loopt van zaterdag 1 juli t/m zondag 27 augustus.

Openingstijden:

Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 u. Verder op afspraak (bel 033 4333888 of 0651 470 500).