Wat weet u over Sjavoeot?

Sjavoeot is het feest waarop we kaastaart eten, het boek Ruth lezen en ’s nachts lernen. Waar komen deze gebruiken eigenlijk vandaan?

Volgens een bekende witz ging God voordat hij de Joden de tien geboden gaf, verschillende volkeren af met de vraag of zij geïnteresseerd waren in een gebod. Aan de Egyptenaren wilde hij graag het verbod op overspel geven, maar zij pasten, omdat, zoals zij zeiden, hun weekenden dan naar de knoppen zouden gaan. De Assyriërs wilde hij graag het verbod op stelen geven, maar ook zij bedankten, omdat dit hun economie ten gronde zou richten. Uiteindelijk kwam God bij de Joden uit. “Hoeveel kost zo’n gebod?” vroegen zij. “Niets,” antwoordde God, waarop de Joden zeiden: “Oké, doe er dan maar tien.” 

Lees verder op NIW.nl

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)