Enorme 9.000 jaar oude prehistorische nederzetting uit de nieuwe steentijd ontdekt bij Jeruzalem

 

De enorme nederzetting uit de Neolithische periode die werd ontdekt in de archeologische opgravingen door de Antiquities Authority. Luchtfotografie: Eyal Marco, Antiquities Authority

Een enorme nederzetting uit de Neolithische Periode (de Nieuwe Steentijd),  is ontdekt tijdens archeologische opgravingen door de Israel Antiquities Authority in de buurt van Motza Junction. Het is de grootste nederzetting die in die tijd bekend was in Israël, en een van de grootste in zijn soort in de regio,  Het project werd geïnitieerd en gefinancierd door de Netivei Israel Company (het National Transoport Infrastructure-bedrijf). De opgravingen worden uitgevoerd als onderdeel van het Highway 16-project, waaronder de aanleg van een nieuwe toegangsweg naar Jeruzalem vanuit het westen, die de National Highway 1 verbindt van het Motza-gebied naar het zuidelijke deel van Jeruzalem (“Bayit VeGan” -gebied), inclusief twee dubbele tunnels.

9.000 jaar oud beeldje, met een menselijk gezicht. Foto: Clara Amit, Antiquities Authority.

Onder andere duizenden pijlpunten, sieraden en beeldjes geproduceerd door de mensen uit deze nederzetting,  zijn tijdens de opgravingen gevonden.

De opgravingslocatie Motza ligt 5 km ten westen van Jeruzalem, aan de oevers van de Sorek-stroom, in de buurt van waterfonteinen en dicht bij een vruchtbare vallei en op de oude weg die leidde van de Shefela-regio (uitlopers) naar Jeruzalem. Deze optimale omstandigheden zijn een centrale reden voor langdurige nederzetting op deze locatie, van de Epipaleolithische periode, ongeveer 20.000 jaar geleden, tot op de dag van vandaag.

Beeldje van een os. Foto: Clara Amit, Antiquities Authority

“Het is de eerste keer dat zo’n grootschalige nederzetting uit de Neolithische Periode – 9000 jaar geleden – in Israël wordt ontdekt”zeggen de leiders van de opgravingen, Dr. Hamoudi Khalaily en Dr. Jacob Vardi. “Er woonden hier minstens 2.000 – 3.000 inwoners – een orde van grootte die vergelijkbaar is met een huidige stad! ”

De opgravingen hebben grote gebouwen blootgelegd, waaronder kamers die werden gebruikt om in te leven, maar ook openbare voorzieningen en plaatsen voor rituelen. Tussen de gebouwen werden steegjes blootgelegd, een bewijs van het geavanceerde planningsniveau van de nederzetting. In de gebouwen werd gips soms gebruikt voor het maken van vloeren en voor het afdichten van verschillende faciliteiten.

“Op een plek waar mensen wonen, zijn er ook dode mensen”, aldus de onderzoekers. “Er zijn grafplekken in en tussen de huizen blootgelegd, waarin verschillende begrafenisoffers zijn geplaatst – nuttige of waardevolle voorwerpen waarvan wordt aangenomen dat ze de overleden zouden dienen in de volgende wereld.Deze geschenken getuigen van het feit dat de bewoners van deze nederzetting reeds tijdens deze oude periode ruilrelaties met afgelegen plaatsen hadden, onder andere unieke stenen voorwerpen werden er gevonden in de graven, gemaakt van een onbekend type van steen, evenals items gemaakt van obsidiaan (vulkanisch glas) uit Anatolië, en zeeschelpen, waarvan sommige werden gehaald uit de Middellandse Zee en sommige uit de Rode Zee. Tijdens de opgravingen zijn ook artistieke handgemaakte stenen armbanden in verschillende stijlen gevonden. “Vanwege de grootte van de armbanden, schatten we dat ze voornamelijk door kinderen werden gedragen”, zeggen de onderzoekers. “We vonden ook zorgvuldig vervaardigde albasten kralen, evenals medaillons en armbanden gemaakt van parelmoer “.

Op de site zijn veel armbanden gevonden. Hun grootte laat zien dat ze waarschijnlijk aan kinderen zijn gegeven. Foto: Yaniv Berman, Israel Antiquities Authority.

In alle opgegraven gedeelten werden veel op de site vervaardigde vuurstenen gereedschappen opgegraven, waaronder duizenden pijlpunten die werden gebruikt voor de jacht, en mogelijk ook voor gevechten, bijlen gebruikt voor het kappen van bomen en sikkel messen. In de nederzetting werden gebouwde opslagloodsen blootgelegd, die een enorme hoeveelheid peulvruchten bevatten, vooral linzen. Het feit dat de zaden bewaard zijn gebleven is verbazingwekkend in het licht van de ouderdom van de site. Deze bevinding is het bewijs van een intensieve landbouwpraktijk. Bovendien kan men concluderen dat de Neolithische Revolutie zijn top bereikte op dat moment: dierlijke botten die op de site te vinden zijn, laten zien dat de bewoners van de nederzetting zich steeds meer specialiseerden in het houden van schapen, terwijl het gebruik van de jacht om te overleven geleidelijk afnam.

Volgens de onderzoekers, “wekt de blootstelling van de enorme nederzetting in Motza een grote interesse in de wetenschappelijke wereld, waardoor de kennis over de Neolithische periode in dit gebied wordt veranderd.Tot nu toe geloofde men dat het gebied in Judea leeg was en dat deze nederzettingen leeg waren en dat nederzettingen van deze grootte alleen bestonden op de andere oever van de rivier de Jordaan, of in de noordelijke Levant. In plaats van een onbewoond gebied uit die periode, hebben we een complexe nederzetting gevonden, waar verschillende economische middelen van bestaan bestonden, en dit alles slechts enkele tientallen centimeter onder het oppervlak.

Advertentie (4)