Top VN-organisatie voor Palestijnen beschuldigd van seksueel wangedrag, discriminatie en misbruik autoriteit

Pierre Krahenbuhl, hoofd van de Verenigde Naties voor hulp en werken voor Palestijnse vluchtelingen, wordt op 19 januari 2018 geïnterviewd in Jeruzalem ( s you tube screenshot)

Uit een intern ethisch rapport blijkt dat er sprake is van wanbeheer en misbruik van gezag op de hoogste niveaus van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNWRA. Zelfs nadat de organisatie geconfronteerd werd met een ongekende crisis na de stopzetten van de Amerikaanse financieële bijdragen.

De aantijgingen in het vertrouwelijke rapport van de afdeling ethiek van het agentschap worden nu onderzocht door VN-onderzoekers, zo meldt de Times of Israel.

UNRWA zegt dat het volledig meewerkt aan het onderzoek, maar dat het niet in detail kan reageren zolang het onderzoek nog loopt.

AFP heeft een exemplaar van het rapport verkregen, waarin “geloofwaardige en bevestigde” beschuldigingen van ernstige ethische misbruiken worden beschreven, waaronder de betrokkenheid van UNRWA’s topambtenaar, commissaris-generaal Pierre Krahenbuhl.

Het rapport zegt dat de beschuldigingen aan het adres van het hogere management omvatten dat zij zich bezighouden met “seksueel wangedrag, nepotisme, vergelding, discriminatie en ander misbruik van autoriteit, voor persoonlijk gewin, om legitieme afwijkende meningen te onderdrukken en anderszins hun persoonlijke doelstellingen te bereiken.”

Een hoge functionaris die in het rapport wordt genoemd, heeft de organisatie verlaten vanwege ‘ongepast gedrag’ dat verband houdt met het onderzoek, zei UNRWA, terwijl een ander ontslag heeft genomen vanwege wat het bureau ‘persoonlijke redenen’ noemde.

UNRWA zei in antwoord op AFP-vragen dat het “waarschijnlijk een van de meest onderzochte VN-agentschappen is gezien de aard van het conflict en de complexe en gepolitiseerde omgeving waarin het werkt”.

Het rapport werd in december naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gestuurd. Onderzoekers van de VN hebben sindsdien de kantoren van UNRWA in Jeruzalem en Amman bezocht en informatie verzameld met betrekking tot de aantijgingen, aldus bronnen die bekend zijn met de zaak.

Het agentschap biedt onderwijs en medische diensten aan zogenaamde “miljoenen Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen” in Libanon, Jordanië, Syrië en de Palestijnse gebieden. Er werken ongeveer 30.000 mensen, voornamelijk Palestijnen.

Het rapport schetst een beeld van een klein aantal, meestal buitenlandse, hogere leiders die macht en invloed centraliseren en de VN-regels aan hun laars lappen.

Krahenbuhl zelf zou naar verluidt een relatie hebben gehad met een collega die in 2015 werd benoemd in een nieuw gecreëerde rol van senior-adviseur van de commissaris-generaal na een “extreem snel” proces. Dit stelde haar in staat om met hem mee te gaan op business class-vluchten over de hele wereld, aldus het rapport.

Advertentie (4)