Franse imam Hassen Chalghoumi op bezoek bij president Rivlin

President Reuven Rivlin ontving vandaag een delegatie van de leiding van de Conférence des imams de France, een overkoepelend orgaan van Franse imams, en van sociale activisten uit moslimgemeenschappen in Frankrijk en België.

De delegatie bezoekt Israël op initiatief van ELNET om te leren over de gemeenschappen in Israël. De organisatie staat onder leiding van imam Hassen Chalghoumi, die de Israëlische president eerder dit jaar ontmoette tijdens zijn bezoek aan Parijs.

De president verwelkomde Imam Chalghoumi en de leden van de delegatie naar Jeruzalem, de stad die heilig is voor zowel joden, christenen en moslims. Rivlin merkte op dat Israël een groot voorstander is van de vrijheid van godsdienst voor alle religies.

De president sprak ook over het toenemende antisemitisme in de hele wereld en het belang van het interreligieuze werk: “We moeten samenwerken. We moeten antisemitisme te bestrijden. Het jodendom is nog nooit in oorlog geweest met de islam. Het jodendom en de islam zijn zuster van elkaar en we moeten meer tot elkaar komen. Het Joodse volk heeft vele jaren geleden door racisme en haat”.

Hoofd van de Conferentie van Imams van Frankrijk, imam Hassen Chalghoumi: “Dank u voor uw bescheidenheid, uw openheid en warm welkom. We bidden oprecht voor de verheffing van de ziel van uw vrouw. Ik heb Israël eerder bezocht en elke keer als ik hier kom heb ik het gevoel alsof het de eerste keer is. Niet alleen vanwege de heilige stad, maar ook vanwege de diverse en moderne bevolking die leeft in vrijheid, ondanks de bedreigingen en uitdagingen. Het is geweldig om dit elke keer te zien. Onlangs in Europa zijn mensen gedood, alleen maar omdat zij Joden zijn. Bij de Hyper-Cacher [in Parijs] en in het museum in Brussel. Onschuldige mensen werden gedood alleen omdat ze joods waren. Deze delegatie vertegenwoordigt de hoop, de noodzaak en de mogelijkheid om bruggen van vertrouwen te bouwen. Religie zelf is niet het probleem. Het is de politieke islam die probeert om conflict tussen joden en moslims te creëren. Staten zoals Iran, Qatar en Turkije die haat door middel van Hamas en Hezbollah financieren. Dit is niet de godsdienst; dit is de politieke islam die we moeten bestrijden”.

Een jonge Belgische moslima, lid van de delegatie, vertelde de Israëlische president: “Voordat ik hier kwam had ik een vreselijk beeld van Israël. Ik zag Israëli’s als terroristische moordenaars. Het raakte mijn hart om te zien hoe de mensen hier zijn. Zo divers en van verschillende religies leven de mensen hier in vrede samen, ondanks hun moeilijke geschiedenis. Dit is een avontuur dat mijn perceptie van alles heeft veranderd. Ik steunde BDS en de boycot van Israël en ik kan eerlijk zeggen dat ik van gedachten ben veranderd. Israël heeft het recht om te bestaan. De mensenrechten worden hier gerespecteerd en de mensen zijn gul en openhartig. Ik wist dit niet, omdat het beeld geportretteerd in Europa zo totaal anders is. Ik ben blij hier te zijn gekomen en het met mijn eigen ogen te hebben mogen zien.

Advertentie (4)