Gaan er binnenkort 5.000 Palestijnen uit Gaza werken in zuid Israel? Discussies hierover zijn gaande

Nu Hamas terughoudend heeft gereageerd op het “per abuis”doodschieten door Israelische troepen van een van hun veld commandanten zijn er geheime besprekingen op gang gekomen tussen de terreurgroep en Israelische functionarissen, z meldt Ynet.

Tot voor kort moest elke gewapende persoon tussen 100 en 300 meter van de grens afscheiding met Israël, anders zou hij onmiddellijk worden neergeschoten, terwijl nu de orders zijn gewijzigd om “Hamas strijders” uit te sluiten die nu gewapend en ongestoord in de buurt van de grens kunnen lopen,  als duidelijk is dat  ze zich bezighouden met het voorkomen dat Palestijnen de grens bereiken. In dergelijke gevallen zal er niet meer meteen worden geschoten.

Een andere betekenisvolle stap waarover nu wordt gedebatteerd, is het toelaten van 5.000 inwoners van Gaza om te werken in de landbouw en de bouw in Israëlische plaatsen langs de grens met Gaza.

“Het is goedkoper dan Thaise arbeiders uit Thailand te halen zoals nu gebeurt”, zei een beveiligingsfunctionaris die dit plan ondersteunt. “Ze hoeven niet binnen Israël te slapen, en vooral, ze zullen iets te verliezen hebben, ze zullen niet de velden waarop ze werken verbranden.” Daarnaast, ze krijgen een salaris van NIS 3.500 per maand, waar ze in Gaza maximaal NIS 1.000 per maand kunnen verdienen.

Ondanks dat de IDF en COGAT dit plan ondersteunen is de Shin Bet echter terughoudend. In tegenstelling tot de Westbank waar de Shin Bet samenwerkt met de Palestijnse security agenten, bestaat een dergelijke samenwerking in Gaza niet. Het probleem is dan ook dat een grondige veiligheidscheck van potientiele arbeiders niet kan plaatsvinden.

De komende dagen en weken zal duidelijk worden of dit plan op korte termijn werkelijkheid gaat worden.

Advertentie (4)