Nieuw Ladino album van Nani Noam Vazana en 8 januari optreden Bimhuis

Wat is er nieuw? Ke Haber? Nieuw album met Ladino songs van Nani Noam Vazana: presentatie en optreden op 8 januari in het BIMHUIS

Geschreven door Yvonne Twisk

Met Chanoeka werd ik extra blij door het nummer van Nani over de acht lichtjes. Dit mooie liedje voor Chanoeka begint met een aanstekelijk loopje op de piano dat de Ocho Kandelikas, acht kaarsjes, telt. Als lid van de Music Family krijgen we als eersten ‘new releases’ van Nani, en ik deed een kort interview met haar vanwege haar nieuwe album dat 8 januari 2023 verschijnt, en je kunt er de 8e bij zijn

Ladino in een nieuw jasje

Als je van Fado houdt of van de Sefardische tonen uit Andalusië met een ritme dat aan Flamenco doet denken dan zul je genieten van Nani’s muziek en stem. Met haar unieke repertoire blaast Nani als een van de weinige hedendaagse musici en componisten Ladino nieuw leven in, maar ze zingt ook in het Hebreeuws, Engels en Turks. Traditionele liedjes doen denken aan Fado omdat de liedjes vaak gaan over wat er niet lukte in het leven of in de liefde. In haar eigen teksten raakt Nani alle onderwerpen aan die haar nu bezighouden en die stukken klinken alles behalve traditioneel, maar in één woord: authentiek. 

Nani (Noam Vazana) is een van de weinige artiesten ter wereld die nieuwe liedjes schrijft en componeert in de bedreigde Ladino-taal, die in de 15e eeuw werd gesproken door de Joodse bevolking en tot vandaag de dag in de Sefardische diaspora van Noord-Afrika, Italië en Turkije. Nani beweegt zich muzikaal als een vis in een oceaan van stijlen. Deze ras-artiest draait haar hand niet om voor tunes die we op de TV kunnen horen, maar haar muzikale werken reiken van volksmuziek, naar Jazz en van Indie en Latino naar piano-juweeltjes. Nani staat op internationale podia en schitterde al een aantal keer op in Marokko op het Tanger Jazz Festival. Voor wie Nani’s muziek nog niet kent, zeg ik eenvoudigweg: ga luisteren! 

Elke vier jaar lanceert ze een nieuw album, gevuld met nieuwe werken op basis van onderzoek naar Ladino melodieën en andere stijlen, maar ook naar gebruiken uit Sefardische riten. Nani doet het verlangen naar haar Sefardische roots eer aan met deze oude songs in haar eigentijdse jas. Ze werkt onafhankelijk, pakt op wat haar aanspreekt en in die stijl gaat ze verder. Elk album is daardoor anders. Haar muziek klinkt niet traditioneel, maar weet een bijna verdwenen cultuur weer relevant te maken. 

Ik speel Ladino omdat ik de toekomst zie als ik naar het verleden kijk.” – Nani Noam Vazana

Haar warme stem is gemaakt voor de Arabische en Spaanse ritmes en melodieën, al doet ze in haar eigen werk als singer songwriter soms denken aan Nina Simone of Tori Amos. Ze speelt het liefst 150 dagen per jaar, en dat doet ze in combinatie met diverse andere instrumenten. Ze heeft een geweldig netwerk van internationale musici. Dat maakt het afwisselend. Ze heeft een persoonlijke band opgebouwd met haar publiek. Haar fans vormen een community: de Music Family. Op haar website kun je lid worden van deze misjpoge, voor special releases, meet & greets, etc. Haar grootmoeder van moederskant kwam uit Casablanca, haar grootvader uit Fez. Ladino kinderliedjes werden haar met de paplepel meegegeven. Het slaapliedje Durme Durme, slaap slaap, is een ode aan haar grootmoeder.

Eerste Ladino in vinyl 

Haar nieuwe album heet Ke Haber: What’s new? Dat geeft hoop aan het begin van dit nieuwe jaar, maar herinnert ook aan Kohelet: Wat geweest is, dat zal er zijn, en wat gedaan is, dat zal gedaan worden; er is niets nieuws onder de zon. Wat de cirkel voor dit prachtige nieuwe album weer rond maakt. Dit keer wordt het in vinyl als LP gepresenteerd, wat voor Nani anders voelt dan een CD: groter en vooral het artwork wordt bijna een kunstwerk. Ze vroeg haar trouwe fans of ze dit idee voor vinyl wilden steunen. Dit enthousiasme heeft de eerste oplage mogelijk gemaakt, en wie hem persoonlijk ophaalt krijgt een knuffel. Bij haar eerste album brachten ze zestig knuffels in beeld, wat de persoonlijk aanpak van Nani kenmerkt. 

Haar tournee in 2023 brengt Nani over de hele wereld, maar begint op 8 januari in het Amsterdamse BIMHUIS. Het is een unieke kans om Nani op eigen bodem te zien – haar laatste publieke optreden in Amsterdam was in 2018 tijdens Amsterdam Roots Festival en we weten momenteel nog niet wanneer ze weer in de stad wordt geboekt! Pak je kans en kom 8 Januari naar het Bimhuis om van deze optreden te genieten!

Over Nani Noam Vazana

Nani is een van de weinige artiesten ter wereld die nieuwe liedjes schrijft en componeert in de bedreigde Ladino-taal. Ze vertegenwoordigde Nederland op het EU Music Festival Vietnam, en gaf meer dan 2000 concerten over de hele wereld – ook in het Kennedy Center USA, Jazzahead DE en London Jazz Festival UK. Ze won de SENA Muziekproductie Prijs, de Sefardische Award van de International Joods Festival, de Arts Council England Award UK en de PAIS Album Award ISR. De NPO-zender bracht een mini documentaire uit over haar muzikale werk en ze componeerde ook muziek voor BBC4 en NPO-documentaires. Nani is professor aan de London Performing Academy of Music en de Jerusalem Muziek Academy. 

Links:

BIMHUIS Kaartverkoop: https://www.bimhuis.nl/agenda/noam-vazana-met-ke-haber

Music Family: http://nanimusic.com/family

Videos: Una Segunda Piel | Morenika

Advertentie (4)