Op1 presentatoren vergelijken Israel met het Iraanse regime

Vrijdagavond 6 januari was Gert-Jan Segers te gast bij Op1. De fractievoorzitter van ChristenUnie was uitgenodigd om toe te lichten waarom hij wil dat er een Europese vuist moet komen tegen het regime in Iran, dat steeds meer demonstranten executeert. Samen met negen andere fractievoorzitters publiceerde hij een opiniestuk in De Volkskrant hierover.

De fractievoorzitters vinden dat Nederland hier voorop moet lopen en willen onder meer een inreisverbod voor hooggeplaatste Iraniërs en hun familieleden, omdat zij in grote getallen een luxueus leven leiden in westerse landen en wiens kinderen studeren op prestigieuze universiteiten.

Tijdens het gesprek, verlegden de Op1-presentatoren het gesprek naar Israel. “Als u nu toch al bezig bent met zo een brief in de Volkskrant om een einde te maken aan dit soort regimes. Laten we dan naar Palestina kijken. Het apartheidsregime van Israël. Komt er ook een brief?”

De wending van het gesprek naar een ander onderwerp, was vanzelfsprekend van tevoren bedacht door de redactie van dat programma. Israël is dan het perfecte land om ophef en kijkcijfers te genereren. Segers, die hiermee werd overvallen, kwam echter met een sterk verweer.

“Israël is een multiculturele en multireligieuze samenleving, waarin Arabieren, Joden, Christenen en Druzen samenleving en wat een voorbeeld is voor het Midden-Oosten. Er is een territoriaal probleem op de Westbank, waar het vredesproces de oplossing voor is. Dit is van een andere orde dan de samenleving die Israël vormt en dat is geen apartheidsregime.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)