Politiechef Israël: Legaliseer marihuana

cannabis-1

Tijdens een vraaggesprek met scholieren heeft Yohanan Danino, de zeventiende politiecommandant van de staat Israël, opvallende uitspraken gedaan. De Israëliër zei namelijk dat het hoog tijd is om de wetten rond marihuana te herzien. Deze nu nog verboden ‘softdrugs’ moeten worden gelegaliseerd, stelt hij.

Volgens YNet deed de politiechef zijn uitlatingen woensdag op een middelbare school in Beit Shemesh. Leerlingen hadden hem gevraagd naar zijn mening over blowen en naar het inzetten van politiediensten tegen mensen die wel eens een jointje roken.

“Cannabis is sterker aanwezig in het maatschappelijk debat dan ooit tevoren”, zei Danino. “Steeds meer burgers willen en eisen toestemming om marihuana op de een of andere wijze te gebruiken. De politie heeft zich hier door de jaren heen tegen verzet. ‘Hoe kijkt de politie aan tegen cannabis?’, zo vroegen nieuw-gekozen Knesset-leden me. Ze waren verbaasd toen ik zei: ‘Het is voor het Israëlische politieapparaat, samen met de staat Israël, hoog tijd om de traditionele positie te heroverwegen’.”

‘Meer bewustwording over sociale normen omtrent wiet’

Danino voegde hieraan toe dat de politie gebaat is bij “een grotere bewustwording” over de culturele en sociale normen omtrent softdrugsgebruik”. De politiechef heeft bij Nederlandse functionarissen informatie ingewonnen over het maatschappelijk vraagstuk. Zij adviseerden hem “goed na te denken alvorens softdrugs te legaliseren, en de situatie ook in andere landen te bestuderen”.

Huidige situatie: illegaal, tenzij als medicijn

Op dit moment is het bezit, de verbouw en het consumeren van wiet nog illegaal in Israël. De straffen op persoonlijk gebruik zijn echter laag.

Artsen mogen hun patiënten cannabis voorschrijven, maar moeten daarvoor eerst toestemming krijgen van het ministerie van Volksgezondheid. Het land telt op dit moment enkele duizenden legale gebruikers ervan.


(foto dankzij Pixabay)

Advertentie (4)