Shell wil Israelisch gas naar Egypte exporteren

ISRAELNEDERLANDANTISEMITISMEEDUCATIEVARIAOVER CIDISHOPSTEUN CIDIVIDEOKIDS  search... Shell wil Israelisch gas naar Egypte exporteren

Het Nederlands-Britse Royal Dutch Shell wil gas uit Israel en Cyprus naar Egypte gaan exporteren. Daar wil het bedrijf het gas in vloeibare vorm omzetten, om het vervolgens op de markt te brengen.

Zo meldt financieel nieuwsblad Bloomberg, dat zich op anonieme bronnen baseert. Volgens het mediabedrijf kan door de plannen van Shell een regionaal gasproductie-hub ontstaan op de deurmat van Europa.

In Israelische wateren liggen verschillende gasvelden, waarvan de grootste genaamd Leviathan. De grondstofbronnen, die de recente jaren zijn ontdekt, zorgen voor extra inkomsten voor de schatkist van de joodse staat. Israel wil al langere tijd gas naar Egypte exporteren. Zo werd in 2014 met het Egyptische Dolphinus Holdings een overeenkomst gesloten. Er vloeit echter nog geen gas door de pijpleidingen tussen de twee landen, vanwege financiële geschillen. Als alternatief werd gekeken om, via een omweg door Jordanië, alsnog de brandstof in Egypte te krijgen.

Het Israelische gas heeft naar nu blijkt ook de interesse van Shell gewekt. De energiemaatschappij heeft het Britse BG Group overgenomen, dat een contract had om de komende 15 jaar gas van Israel af te nemen. Met de overname is het contract in de handen van Shell gekomen en de firma is dan ook van plan hier gebruik van te gaan maken.

In Cyprus bezit Shell een aandeel van 35% in het Aphrodite gasveld. Naast het Israelische gas, wil het Nederlands-Britse bedrijf ook Cypriotisch gas naar haar fabriek aan de Egyptische kust vervoeren. Daarnaast bevindt zich in Egyptische wateren het Zohr gasveld. De regio heeft de potentie om een belangrijke gasleverancier aan onder andere Europa te worden. De plannen van Shell moeten hieraan bijdragen.

Bron: CIDI (Bloomberg, Energeia, Algemeiner, Financieel Dagblad) 

Advertentie (4)