Ultra-orthodoxe vrouw wil voor Arbeiderspartij een zetel in de Knesset bemachtigen

Michal Zernowitski (38) is een Ultra Orthodox Joodse vrouw. Ze is lid van de Israëlische arbeiderspartij en wil voor deze partij een zetel in de Knesset bemachtigen, het Israëlische parlement. Ze is voorstander van openbaar vervoer op Shabbat, steunt de vakbondbeweging, steunt de LGTB-gemeenschap in hun strijd om te mogen trouwen, betreurt de scheiding van mannen en vrouwen in orthodoxe academische college’s, en is voor een vredesovereenkomst met de Palestijnen.

Alles bij elkaar opgeteld zijn haar opvattingen niet heel bijzonder voor een Labor-kandidaat in de komende voorverkiezingen. Maar wanneer die kandidaat toevallig een ultra orthodoxe moeder van vier is, fronsen sommigen binnen Labor hun voorhoofd.

Het is een reactie waar Michal Zernowitski aan gewend is en het is juist dit soort reacties die de voormalige computerprogrammeur hoopt te veranderen met haar verkiezingscampagne, onder de slogan “Shattering Conventions.”

Op de deur van haar campagnekantoor in het zuiden van Tel Aviv staat een handgeschreven briefje op de deur met de tekst: “Wij zullen ons deel doen en G-d zal de rest doen.

Michal Zernowitski beoogt een realistische plek te bemachtigen op de lijst van de Arbeiderspartij op 12 februari. De voorverkiezingen van de partij zijn een druk speelveld met veel kandidaten die zullen strijden om een plek op de lijst te bemachtigen.

Recente peilingen tonen aan dat de openlijk ontevreden centrum-linkse partij onder leiding van Avi Gabbay minder dan 10 zetels zal krijgen in de Knesset, tenzij Labor fuseert met andere facties. De “crisis” binnen de omstreden partij wordt erkend door Zernowitski, die voorstander is voor de oprichting van een centrum-links blok, voorafgaand aan de verkiezingen op 9 april.

Zernowitski hoopt stemmen te krijgen van de zogenaamde ‘New Haredim’, de werkende, geïntegreerde Israëlische ultra-orthodoxen. Deze voelen zich doorgaans niet gebonden door de oproepen van hun rabbijnen om te stemmen voor de Ultra religieuze politieke partijen in het heilige land, zoals United Torah Judaism en Shas.

Lees hier verder

 

 

 

 

Advertentie (4)