Als eerste land ter wereld heeft Israel een cyber hotline voor hulp bij gehackte computers

Als eerste land ter wereld heeft Israel vandaag een cyber hotline geopend, genaamd ‘Computer Emergency Response Centre’ (CERT). De hotline wordt bemand door veteranen van militaire computer eenheden en is bedoeld om bedrijven en particulieren in staat te stellen vermeende hacking en andere digitale aanvallen te melden, en real-time oplossingen te bieden. Het is te bereiken door het nummer 119 te bellen.

“Het is onze taak om de schade zo snel mogelijk te beperken, om over de bedreigingen te leren en om de kennis waar relevant te verspreiden”, vertelt CERT-directeur Lavy Shtokhamer aan Ynet, in zijn kantoor in de inmiddels als techhub bekend staande stad van Beër Sjeva.

“Een cyberaanval beperkt zich misschien niet alleen tot materiële schade of financiële schade, maar kan ook levens bedreigen”. In sommige gevallen, zei Shtokhamer, zal CERT teams van experts naar getroffen computergebruikers sturen.

In het midden van het kantoor staan ​​20 medewerkers tegenover een groot aantal schermen, waarvan er één een wereldkaart toont met cyberaanvallen die worden weergegeven als meteoorachtige aanvallen op Israël. Ook toont het scherm het land van herkomst waar computerservers door deze hackers worden gebruikt.

Sinds de lancering drie weken geleden heeft de hotline dagelijks ongeveer 100 telefoontjes ontvangen, zei Shtokhamer. De meeste klagers waren volgens hem eerder het slachtoffer van cybercriminelen dan van landen, en minder dan een procent van hen waren valse rapporten.