Israel gaat geld inhouden op de belastingafdracht aan de Palestijnen

Het geld van NIS 500 miljoen ($138 miljoen), wat Israel gaat inhouden op de belastingafdracht aan de Palestijnse Autoriteit, blijkt minder dan de helft te zijn van het totaal bedrag wat de Palestijnse leider Abbas aan terroristen en hun families betaald.

Israel houdt namelijk alleen het bedrag in wat in 2018 door de Palestijnen aan in Israelische gevangenissen veroordeelde terroristen werd betaald. Daarnaast heeft de Palestijnse leiding in 2018 nog eens NIS 687 miljoen ($166 miljoen) aan families van omgekomen terroristen betaald, aldus Ynet vandaag.

De wet om de salarissen van terroristen af te trekken van voor de Palestijnen ontvangen belastingen, werd in juli 2018 aangenomen. Volgens de wet, die werd ingebracht door de parlementariërs Elazar Stern (Yesh Atid) en Avi Dichter (Likud), wordt geld dat wordt betaald aan ongeveer 35.000 families van Palestijnse terroristen en hun families automatisch bevroren, in overeenstemming met het Protocol van Parijs. Er is hierdoor geen noodzaak van een speciale goedkeuring van het veiligheidskanbinet van Israel.

Onder druk van politici en de publieke opinie, de verkiezingen komen er immers aan, is het veiligheidskabinet inmiddels akkoord gegaan om de wet in werking te stellen.

Advertentie (4)